Ai observat ca pisica ta are limba aspra? Oamenii de stiinta au gasit explicatia

Ai observat ca pisica ta are limba aspra? Oamenii de stiinta au gasit explicatia

Pisicile nu secreta foarte multa saliva, iar, atunci cand se curata, limbile lor devin aspre. Oamenii de stiinta au reusit sa explice aceste fenomene aparte, dupa o perioada de analiza in detaliu.

De ce are pisica limba aspra? Pe suprafata limbii se afla carlige care transporta saliva in interiorul blanii. Fenomenul a putut fi observat cu ajutorul scanarilor hi-tech. Descoperirea ar putea parea banala, insa, in realitate, e utila.

Limba lor(n.r. - pisicilor) ne poate ajuta sa aflam cum putem distribui mai bine fluidele, cum putem curata mai bine covoarele sau chiar ar putea fi utilizata in domeniul medical, a declarat dr Alexis Noel, din cadrul Insitutului Georgia Tech, implicata direct in experiment.

Noel a inceput cercetarea in aceasta zona, dupa ce limba pisicii sale a ramas blocata intr-o patura. Tomograful a aratat ca limba felinei este acoperita de mici carlige. Acestea sunt plate, dar isi schimba forma cand un anumit muschi este incordat. Mai mult decat atat, spinii au o scobitura la interior, trasatura comuna la felinele mari.

Cum foloseste pisica saliva? O pisica are pe suprafata limbii circa 300 de papile care pastreaza o cantitate mica de saliva. Aceasta este eliberata in momentul contactului cu blanita. Noel a sesizat  ca micile carlige si firul de par din blana au aproape aceeasi lungime. Astfel, ne dam seama ca limba pisicii a evoluat pentru ca felina sa se curete mai bine. Exceptie de la regula fac pisicile persane, care sunt dotate cu o blana mult mai lunga.

Saliva nu ajuta doar la curatare. Oamenii de stiinta au mai aflat si ca saliva folosita in timpul curatarii se evapora si ajuta, in acest mod, pisica sa-si regleze temperatura corpului.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pisica ta traieste la bloc sau intr-o locuinta fara acces la curte? Daca da, inseamna ca trebuie...
Pisica este o fiinta fascinanta si misterioasa, care se spune ca isi disciplineaza stapanul, oricat ar fi...
Pisicile sunt fiinte enigmatice, care, de multe ori, ne pun in incurcatura cu comportamentele lor. Spre deosebire...