Mod de preparare:
Practic, untul dulce nesarat este incalzit la foc mic si asa se obtine untul clarifiat.
- pune untul intr-o tigaie mica si incalzeste-l la foc mic, pana cand se topeste.
- continua sa il incalzesti incet pana cand o spuma alba incepe sa se ridice pana spre marginile tigaii. Vei observa cum solidele din lapte incep sa se separe la baza.
- aduna spuma care se formeaza cu o strecuratoare deasa.
- opreste focul si lasa continutul sa se raceasca pentru a fi sigur ca partile solide se separa.
- strecoara usor, printr-o sita deasa dublata de o panza, intr-un recipient.
- daca vei continua procesul de gatire a untului mai departe de pasul in care solidele s-au separat, acesta va capata o culoare aramie si va avea o aroma placuta de nuci. Este ceea ce indienii numesc ghee.
Untul clarifiat se pastreaza bine in frigider intre 3 si 6 luni.