Cum sa faci Ghee - untul clarifiat

Cum sa faci Ghee - untul clarifiat

Ghee sau untul clarifiat este obtinut prin indepartarea grasimilor butirice de partile solide (proteine) si apa. Procesul de incalzire este lent, iar produsul obtinut nu trebuie confundat cu untul topit.

Mod de preparare:

Practic, untul dulce nesarat este incalzit la foc mic si asa se obtine untul clarifiat.

- pune untul intr-o tigaie mica si incalzeste-l la foc mic, pana cand se topeste.

- continua sa il incalzesti incet pana cand o spuma alba incepe sa se ridice pana spre marginile tigaii. Vei observa cum solidele din lapte incep sa se separe la baza.

- aduna spuma care se formeaza cu o strecuratoare deasa.

- opreste focul si lasa continutul sa se raceasca pentru a fi sigur ca partile solide se separa.

- strecoara usor, printr-o sita deasa dublata de o panza, intr-un recipient.

- daca vei continua procesul de gatire a untului mai departe de pasul in care solidele s-au separat, acesta va capata o culoare aramie si va avea o aroma placuta de nuci. Este ceea ce indienii numesc ghee.

Untul clarifiat se pastreaza bine in frigider intre 3 si 6 luni.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Obisnuiesti sa mananci diverse mancaruri in combinatie cu lipii, cum ar fi shaorma. In acest caz nu...
Masa de Revelion este intotdeauna un motiv de mandrie pentru gospodinele si gospodarii din Romania! Arata extraordinar,...