Cum puteti evita derapajul cand conduceti masina?

Cum puteti evita derapajul cand conduceti masina?

Derapajul are loc atunci cand apa se acumuleaza in fata rotilor unei masini, intre cauciucul acestora si carosabil.

Presiunea apei din fata rotilor, introduce apa sub acestea, reducand frictiunea si cauzand pierderea controlului asupra masinii. Chiar daca derapajul poate fi o experienta inspaimantatoare, este foarte important ca soferii sa ramana calmi si sa urmeze urmatorii pasi:

1

Ridicati piciorul incet de pe acceleratie si mentineti-va masina pe directia de mers, pana cand aceasta incetineste si simtiti rotile din nou pe carosabil.

2

Conduceti incet si cu prudenta pentru a evita alunecarea si mentineti o usoara presiune asupra franii si a acceleratiei. Daca trebuie sa franati, faceti-o incet si treptat si niciodata brusc, deoarece puteti derapa. Evitati sa accelerati, sa franati sau sa virati brusc, deoarece exista riscul parasirii carosabilului.

3

Acordati o atentie sporita drumurilor cu multe curbe, conducand incet si cu calm.

4

Mergeti pe urmele masinilor din fata, scazand, astfel, riscul acumularii de apa in fata rotilor si pierderea controlului asupra masinii.

5

Iata cum puteti face fata anumitor conditii de derapaj, in functie de directia de mers si de rotile afectate:

- Daca masina dumneavoastra mergea drept, e probabil ca in momentul deraparii sa alunece in orice directie. Este important sa detineti controlul asupra volanului si sa il miscati in directia care va indrepta masina.

- Cand derapati, rotatiile motorului se maresc, deoarece rotile se rotesc in gol. Indreptati situatia ridicand incet piciorul de pe acceleratie si incetinind, mentinand rotile in directa de mers, pentru a indrepta masina.

- Daca rotile din fata derapeaza, masina va incepe sa alunece inafara carosabilului. Incetiniti si tineti controlul asupra volanului, ca masina sa mearga drept.

- Daca rotile din spate derapeaza, spatele masinii se va misca, alunecand in ambele parti. Mentineti volanul in directia alunecarii, pana ce masina nu mai derapeaza si rotile vin in contact cu soseaua, apoi miscati volanul in directa opusa alunecarii, pentru a indrepta masina.

- Daca toate 4 rotile derapeaza, masina va aluneca inainte, in linie dreapta, ca si cum ar fi o sanie. Trebuie sa va pastrati calmul si sa incetiniti treptat, ridicand piciorul de pe acceleratie, mentinand controlul asupra volanului, in directia de mers. Astfel, in momentul in care rotile adera din nou la sosea, va veti putea continua drumul.

6

Preveniti derapajul, inlocuindu-va cauciucurile uzate si asigurandu-va ca rotile sunt mereu calibrate corect si bine umflate. Conduceti prudent pe timp de ploaie si reduceti viteza.

Etichete: derapaj, masina, cauciucuri

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Aderenta cauciucurilor pe carosabil este de 100%, in conditii optime de drum, insa daca soseaua este umeda...
Cauciucurile rezista, in general, destul de mult timp, mai ales daca circulati cu masina prin oras, unde...
Chiar daca este incitant, pentru soferi, condusul masinii iarna, pe zapada si/sau gheata, poate fi extrem de...