Cum sa eviti hidroplanarea unui autovehicul

 Cum sa eviti hidroplanarea unui autovehicul

Hidroplanarea sau acvaplanarea unui autovehicul are loc atunci cand apa dintre roti si carosabil nu poate fi inlaturata, pelicula de apa strangadu-se in partea din fata a rotilor, iar presiunea apei fiind mai puternica decat cea din roti, pierdandu-se contactul cu solul.

Consecintele acestui fenomen sunt: alunecarea rotilor, pierderea controlului acceleratiei, al franei si al directiei, deraparea autovehiculului si chiar rasucirea acestuia, toate acestea putand provoca o serie de situatii periculoase.

Iata ce trebuie sa faceti pentru a evita hidroplanarea unui autovehicul:

Fiti atenti in primele minute dupa inceperea ploii. Acest interval de timp este cel mai periculos, deoarece apa cazuta pe acrosabil se amesteca cu benzina si alte substante uscate de pe asfalt, facandu-l extrem de alunecos.  

Nu conduceti cu viteza mare atunci cand carosabilul este ud. Cu cat viteza e mai mare, cu atat veti mentine mai greu controlul asupra autovehiculului pe timp de ploaie, deoarece daca rotile trec printr-o balta, nu vor mai avea contact direct cu carosabilul si vor aluneca.

Evitati sa treceti prin balti si apa de pe carosabil, deoarece acestea cauzeaza procesul de hidroplanare, deoarece rotile nu isi pot mentine directia corecta de mers.

Mergeti cu viteza redusa, pentru a putea mentine directia mai usor si pentru a nu accelera prea mult si mentineti o usoara presiune asupra acceleratiei si a franei. Daca sunteti nevoiti sa franati, faceti-o usor si treptat, pentru a evita hidroplanarea. 

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Masina cu transmisie automata poate fi o binecuvantare, in special pentru soferii incepatori. Usor de condus, rapida...
Masina ta ascunde multe mistere, indiferent daca esti sofer cu experienta sau unul incepator. Practic, multe dintre...
Ai zgariat masina si vrei sa o faci ca noua? Trebuie sa cunosti cu exactitate culoarea originala...