Consecintele acestui fenomen sunt: alunecarea rotilor, pierderea controlului acceleratiei, al franei si al directiei, deraparea autovehiculului si chiar rasucirea acestuia, toate acestea putand provoca o serie de situatii periculoase.
Iata ce trebuie sa faceti pentru a evita hidroplanarea unui autovehicul:
Fiti atenti in primele minute dupa inceperea ploii. Acest interval de timp este cel mai periculos, deoarece apa cazuta pe acrosabil se amesteca cu benzina si alte substante uscate de pe asfalt, facandu-l extrem de alunecos.
Nu conduceti cu viteza mare atunci cand carosabilul este ud. Cu cat viteza e mai mare, cu atat veti mentine mai greu controlul asupra autovehiculului pe timp de ploaie, deoarece daca rotile trec printr-o balta, nu vor mai avea contact direct cu carosabilul si vor aluneca.
Evitati sa treceti prin balti si apa de pe carosabil, deoarece acestea cauzeaza procesul de hidroplanare, deoarece rotile nu isi pot mentine directia corecta de mers.
Mergeti cu viteza redusa, pentru a putea mentine directia mai usor si pentru a nu accelera prea mult si mentineti o usoara presiune asupra acceleratiei si a franei. Daca sunteti nevoiti sa franati, faceti-o usor si treptat, pentru a evita hidroplanarea.