Ce sa NU faci cand conduci o masina cu transmisie automata

Ce sa NU faci cand conduci o masina cu transmisie automata

Masina cu transmisie automata poate fi o binecuvantare, in special pentru soferii incepatori. Usor de condus, rapida si fara stres! Totusi, multi soferi folosesc incorect un astfel de automobil, iar rezultatul final este defectarea transmisiei automate. Crede-ne pe cuvant: nu e deloc ieftin sa repari transmisia! Asa ca, mai bine inveti sa conduci in mod corect o masina automata!

Ce sa nu faci cand conduci o masina cu transmisie automata:

Nu lasa masina pe modul Drive, daca doar stai in masina o perioada lunga. Acest obicei poate afecta transmisia, din cauza supraincalzirii. In astfel de situatii, opreste motorul sau pune masina pe modul Park.

Nu uita de frana de parcare. Activeaza frana de parcare, cand stationezi. Daca nu faci asta, in timp, risti sa distrugi dispozitivul montat pe transmisia automata care are scopul de a o bloca.

Nu folosi modul Neutral(neutru), in timp ce cobori. S-ar putea sa crezi ca asa vei economisi combustibil. Din contra! Vei consuma mai mult. In plus, daca folosesti Neutral in timp ce cobori, te pui in pericol. Vei reduce capacitatea de a controla automobilul! Nici transmisia nu se simte prea bine in aceste conditii!

Nu folosi modul Neutral, cand e traficul aglomerat sau cand astepti la semafor. Toti experimentam blocaje in trafic, mai ales in marile orase. Nu incerca sa te calmezi, folosind modul Neutral. Vei face rau masinii si tie. In acest mod, nu ai prea mult control asupra autoturismului si nici nu poti manevra rapid. In cazuri de aglomeratie, ramai in modul Drive si cu piciorul pe frana.

Nu trece in modul Park(parcare), inainte de a opri autoturismul. Unele masini nici nu te lasa sa faci asa ceva! Daca totusi o faci, nu e deloc bine! Vei deteriora/rupe mecanismul de blocare al transmisiei. Asadar, nu te grabi: opreste masina, apoi trece-o in modul Park!

Nu permite apei/altor lichide sa intre in transmisie. Atentie la lichide! Chiar si cea mai infima cantitate de apa/alte lichide poate defecta transmisia! Si vei fi nevoit sa o inlocuiesti...

Evita sa tii rezervorul de combustibil gol. Ar trebui ca rezervorul sa fie macar la sfert. Altfel, afisajul de bord s-ar putea sa te pacaleasca si sa te trezesti ca nu mai ai cu ce sa te deplasezi. Nu vrei sa se intample asta, cand esti intr-o zona fara benzinarii! In al doilea rand, combustibilul este cel care lubrifiaza cam toate mecanismele si astfel masina ta cu transmisie automata ramane sanatoasa!

Nu trece din modul Drive in modul Reverse, inainte de a opri. Nu este bine pentru transmisia ta! Mai intai opreste, apoi da cu spatele! Altfel, vei pune multa presiune pe transmisia masinii. Lasa franele sa isi faca treaba!

Foloseste doar un picior, in timp ce conduci o masina cu o transmisie automata. Daca ai obisnuinta de a folosi ambele picioare, deoarece ai condus mult timp o masina cu o cutie manuala, trebuie sa schimbi comportamentul! Utilizeaza un singur picior, pe cel de baza, ca recomandare! Daca utilizezi ambele picioare, poti apasa, accidental, pe ambele pedale, mai ales in situatii stresante.

Citeste si: Cum sa ai grija de masina ta. Aceste trucuri te vor ajuta intotdeauna

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tractarea unei remorci nu e deloc simpla pentru un incepator! Daca esti in aceasta situatie si nu...
Iarna este o perioada dificila pentru soferi, care trebuie sa se ingrijeasca in mod suplimentar de masinile...
Jantele masinii tale pot straluci din nou, indiferent de cata murdarie au acumulat in ultima vreme. Trebuie...