Cum sa traiesti cu un buget restrans
Creeaza un buget
1. Calculeaza cat castigi intr-o luna. Inainte de a gestiona bugetul, trebuie sa stii cu precizie cati bani castigi. Pe langa contractul de munca, poate mai castigi si din niste contracte de colaborare, activitati extra. Aduna sumele si o sa rezulte bugetul pe luna respectiva. Daca ti-e mai usor, poti face un buget saptamanal! Iar daca te astepti sa castigi la fel ca anul trecut, e suficient sa te uiti pe ultima declaratie fiscala pentru a vedea ce venituri ai avut. Imparte, apoi, suma respectiva la 12(cate luni sunt intr-un an) si ai o estimare a bugetului lunar.
2. Fa media cheltuielilor pe o luna. Cheltuielile sunt fixe( facturi la utilizati, rate la banca, asigurari etc) si variabile(alimente, haine, distractie etc)Pentru a-ti face o idee cu privire la cheltuielile globale, citeste extrasele bancare din ultimele luni. Daca folosesti cash, incearca sa notezi intr-o agenda toate cheltuielile din luna respectiva. Astfel, iti va fi mai usor sa construiesti un buget.
3. Scade cheltuielile din venituri pentru a afla bugetul initial. Cel mai bun mod de a te asigura ca vei respecta un buget este sa-l construiesti in functie de modul in care cheltuiesti banii. Daca scazi cheltuielile din venituri si obtii 0, bugetul tau este, deja, echilibrat. In mod ideal, ar fi bine sa iesi pe plus, ceea ce ar insemna un nivel de cheltuieli mai mic decat nivelul de venituri. Asa apar, practic, economiile. De nedorit, este sa iti dea cu minus, adica sa ai un plan de cheltuieli mai mare decat castigul lunar!
4. Cauta sa reduci cheltuielile in zonele mai putin importante. Uneori, nu realizezi cati bani arunci pe lucruri, pana nu notezi acele cheltuieli. Noteaza! Gandeste-te, apoi, daca cheltuielile respective corespund prioritatilor tale. Daca nu, atunci e cazul sa reduci sau chiar sa sistezi acel consum! Spre exemplu, calculeaza cati bani dai pe suc/cafea in fiecare zi la birou. Poate parea o nimica toata, dar totalul pe luna s-ar putea sa fie mult mai mult decat iti imaginai! Nu trebuie sa reduci toate cheltuielile. Trebuie sa tai acolo unde risipesti, sa creezi un tabel de prioritati!
5. Economiseste in fiecare luna. Poate parea foarte greu sa pui bani deoparte, cand ai un buget restrans. Cu toate acestea, este esential sa ai un fond de economii, pentru situatii de urgenta(un accident, o concediere etc). Pune cat poti deoparte, intr-un loc aparte din casa, unde stii ca nu vei umbla prea des. Sau creeaza-ti un alt cont bancar in care sa depui micile economii. Usor-usor, strangand putin si sigur, o sa reusesti sa treci la urmatorul nivel: economiile pentru un bun sau chiar pentru o vacanta!
Invata obiceiuri sanatoase
1. Noteaza in calendar datele cand trebuie platite facturile. Nu e sanatos sa intarzii o factura. Ar putea aparea penalizari care nu vor face decat sa iti traga bugetul in jos. Noteaza pe calendar datele cand ai de platit diverse facturi. Pune calendarul La vedere( pe un perete din bucatarie sau din living). Marcheaza cu pixul, ori de cate ori platesti ceva. Cand platesti o factura online, verifica intotdeauna din aplicatie daca plata a fost efectuata!
2. Evita utilizarea cardurilor de credit, cu exceptia cazurilor in care poti plati imediat. Cand ai un buget restrans, fiecare leut conteaza si nu doresti sa pierzi bani cu dobanzi. Cumpara ceva numai daca poti plati in numerar. Daca folosesti un card de credit, achita intregul sold la sfarsitul lunii. Daca ai card/uri de credit, este usor sa le utilizezi pentru achizitii impulsive, care nu se incadreaza in bugetul tau. Din pacate, acest fenomen te poate adanci in datorii. Daca intampini probleme cu controlul cheltuielilor, este cel mai bine sa nu ai deloc card de credit! In schimb, foloseste un card de debit pentru lucruri precum cumparaturile online.
3. Economiseste energie si apa in casa pentru a micsora facturile de utilitati. Iata cum poti face asta:
- seteaza centrala la o temperatura mai mica(cu cateva grade) in timpul iernii si foloseste mai rar aparatul de aer conditionat pe timp de vara;
- tine perdelele si jaluzelele trase pentru a bloca lumina soarelui in timpul verii. Astfel, racoarea se va mentine in locuinta si nu vei fi la fel de tentat sa folosesti aerul conditionat;
- instaleaza cap de dus cu debit redus pentru a economisi la factura de apa;
- seteaza temperatura apei la 49 grade Celsius;
- nu te lafai la dus. Spala-te si iesi. Nu te relaxa sub dus pe propriul buzunar!
4. Compara preturile. Datorita internetului, nu a fost niciodata mai usor sa compari preturile diferitelor bunuri si servicii, inainte de a le achizitiona. Nu te grabi! Cauta cea mai buna oferta. Bazeaza-te pe raportul calitate/pret!
5. Planifica-ti mesele petru o saptamana. Este intotdeauna mai rentabil sa gatesti decat sa mananci in oras. Planifica ti meniul in avans si vei stii exact ce produse sa cumperi. De asemenea, ar fi bine sa utilizezi aceleasi alimente pentru mai multe tipuri de mancare. Spre exemplu, dintr-un pui poti face si ciorba si felul 2. Si in cazul alimentelor ,e bine sa te bazezi pe raportul calitate/pret.
6. Cumpara la mana a doua, cand ai ocazia. Poti economisi o multime de bani cumparand haine, mobilier, articole de uz casnic si chiar vehicule second-hand.
Gaseste modalitati ieftine de a petrece timpul liber
1. Exploreaza zone publice, cum ar fi parcuri si trasee naturale din apropiere. A fi stramtorat la buzunar nu inseamna a sta toata ziua inchis in casa! Daca vremea e frumoasa, mergi in parc sau fa o drumetie in apropiere. In aer liber, te vei simti mai bine, vei avea o stare de spirit mai buna si, important, nu vei cheltui banii pe care nu-i ai, cum zicem noi, romanii...
2. Mergi la concerte si la alte evenimente gratuite din zona ta. In zilele noastre, se organizeaza tot felul de evenimente gratuite. S-ar putea ca o trupa care iti place sa concerteze in orasul tau. Nu ezita sa iesi, daca evenimentul e gratuit sau daca pretul unui bilet e mic.
3. Invata copiii sa se distreze cu lucrurile pe care au la dispozitie in casa. Daca ai copii, incurajeaza-i sa inventeze noi jocuri si sa creeze recuzita din orice se afla in jur. Un copil are o imaginatie uimitoare , asa ca nu ii trebuie neaparat cele mai fanteziste jucarii sau cele mai noi dispozitive pentru a se distra. De exemplu, ai putea sa-i faci celui mic o palarie dintr-un ziar, apoi sa o decorezi astfel incat sa arate precum a unui pirat!
Citeste si: Cum sa economisesti bani la intretinerea locuintei