Cum sa cureti o moneda veche

Cum sa cureti o moneda veche

Indiferent daca esti un colectionar de monede experimentat sau unul incepator, vei avea cu siguranta dorinta de a curata monedele vechi. Acest proces poate indeparta murdaria stransa in timp, facand ca ambele parti ale monedei sa se vada mai clar. Atentie, insa! Curatarea inadecvata poate strica o moneda, scazandu-i substantial valoarea!

Ingrijirea monedelor valoroase:

1. Nu curata monede! Daca o moneda este in stare buna, cu mici pete, ea va valora mai mult pentru un colectionar in aceasta stare decat curatata! Aproape toate tipurile de curatare vor scadea substantial valoarea unei monede., mai ales daca fata sau spatele sunt deteriorate in timpul procesului.

2. Verifica moneda! Expertul iti va spune daca e necesar sau nu sa cureti respectiva moneda(colectia de monede). Daca moneda e unica sau valoroasa, cel mai probabil nu va trebui curatata! Un numismat (expert in bani si monede) va putea, de asemenea, sa evalueze moneda/colectia de monede. Concluzie: cu cat moneda e mai valoroasa, cu atat ar trebui lasata in starea originala.

3. Curata numai monede fara valoare. Daca detii monede cu valoare mica si nu intentionezi sa le introduci intr-o colectie sau sa le vinzi unui colectionar, ar fi bine sa le cureti din motive estetice. Daca o moneda este atat de innegrita sau patata incat nu se mai distinge mai nimic pe fata sa, risca si curat-o! Nu uita sa verifici inainte valoarea respectivei monede,

Curatarea adecvata a monedelor:

1. Nu curata niciodata monedele cu abrazivi sau acizi. Desi produsele abrazive sunt adesea promovate ca fiind eficiente pentru curatarea monedelor, nu este deloc asa! Agentii de curatare acizi indeparteaza o parte din materialul de pe suprafata monedei in timpul procesului de curatare . Astfel, desi moneda va arata mai curata si mai stralucitoare, isi va pierde din valoare! De asemenea, nu freca/razui niciodata o oenda pentru a o curata! Vei deteriora ireversibil monedele, facandu-le inutile in lumea colectionarilor.

2. Curata monedele vechi cu apa. Pentru o curatare fara riscuri, e suficienta apa. Prinde moneda de margini si tine-o sub un jet usor de apa distilata calduta. Intoarce moneda si procedeaza la fel. Apoi, sterge usor moneda cu un prosop moale de bumbac. Astfel, vei indeparta murdaria superficiala fara a zgaria moneda. Nu folosi apa de la robinet. Majoritatea contine clor, substanta care decoloreaza!

3. Curata monedele vechi cu o solutie slaba de sapun. Daca apa nu curata suficient moneda, o poti curata intr-o solutie slaba de sapun. Toarna o caontitate redusa de sapun lichid bland intr-un castron mare, apoi umple vasul cu apa distilata calduta. Prinde moneda de margini si invarte-o in solutia de sapun. Clateste acum moneda sub jet apa distilata si usuc-o cu prosopul din bumbac. Nu folosi detergent de vase pentru curatarea monedelor! Este prea puternic si abraziv.

Curatarea in functie de tipul monedei:

1. Spala banutii vechi cu ketchup. Pentru a curata un ban de cupru , aplica o cantitate mica de ketchup pe fata si pe spatele monedeiTine ferm moneda de margini si freaca-i suprafetele plane cu o periuta de dinti. Sarea si otetul din ketchup vor indeparta murdaria de pe banut. Apoi clateste moneda sub jet apa distilata si sterge-o folosind prosopelul din bumbac. Daca moneda e din zinc, nu o curata cu ketchup! E acid pentru acest metal si astfel moneda respectiva isi va pierde din valoare.

2. Curata monedele vechi de argint cu bicarbonat de sodiu. Treci moneda pe sub jetul de apa distilata. Apoi, tineti moneda ferm de margini si, folosind degetele sau o periuta de dinti curata, aplica o cantitate mica de bicarbonat de sodiu pe fata si pe spatele monedei. Freaca usor suprafetele. Bicarbonatul de sodiu va indeparta negreala si petele de pe moneda. Clagteste din nou moneda sub apa distilata si sterge-o cu o carpa curata. Acest proces este eficient pentru monedele de argint mai vechi. Poate fi mai putin eficient pentru monedele mai noi care contin mai putin argint.

3. Curata monedele vechi cu otet. Otetul alb este un agent de curatare comun pe care multi oameni il folosesc pentru a curata metale, inclusiv bijuterii. Asadar, toarna otet intr-un pahar sau intr-un castron, apoi pune usor moneda pe fundul paharului. Lasa banutul sa se inmoaie cateva minute. Apoi prinde moneda de margini, scoate-o din otet si clateste-o cu apa distilata. Daca moneda este inca patata sau murdara, freac-o usor folosind o periuta de dinti cu peri moi! Ai grija sa nu zgarai moneda! Daca mizeria rezista, reintrodu moneda in otet si las-o asa pentru cateva ore! Monede vechi foarte murdare pot fi chiar lasate la inmuiat in otet peste noapte.

Citeste si: Cum sa deosebesti bijuteriile adevarate de cele false. Aplica aceste trucuri

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Esti un agricultor fara experienta, insa vrei sa muncesti pamantul cum se cuvine? In acest caz, cu...
Orice om are posibilitatea sa castige mai multi bani si chiar sa devina bogat. De unde deducem...
Indiferent daca esti un colectionar de monede experimentat sau unul incepator, vei avea cu siguranta dorinta de...