Cum se depisteaza cancerul de prostata?

Cum se depisteaza cancerul de prostata?

Cancerul de prostata este o boala cauzata de o tumora maligna metastazica, care porneste din exteriorul prostatei si poate afecta si alte organe ale corpului. Cu cat cancerul de prostata este mai repede depistat si tratat, cu atat sansele de supravieturile ale pacientilor cresc. Iata cum se depisteaza acest tip de cancer:

1

O data ajunsi la varsta de 40 de ani, barbatii ar trebui sa apeleze la un medic urolog, pentru a beneficia de un screening de cancer de prostata. Acest lucru este foarte important, chiar daca nu exista simptome in acest sens, deoarece in stare incipienta, cand tumora este mica si tratabila, nu exista simptome vizibile. Daca exista un istoric in familie, in acest sens, acesta reprezinta un motiv in plus de a va face un astfel de screening.

2

Exista doua metode cunoscute de screening de cancer de prostata, care se recomanda, cel putin o data pe an, dupa cum urmeaza:

- Examinarea rectala digitala – metoda in care doctorul isi introduce degetul in rectul pacientului, pentru a verifica prezenta unor eventuale anomalii la nivelul prostatei.

- Testul cu privire la antigenul specific prostatic (PSA) – aceasta procedura implica analize de sange, pentru a calcula nivelul PSA, care reprezinta o proteina produsa de prostata. Nivelul ridicat de PSA nu arata neaparat prezenta celulelor de cancer de prostata, insa poate indica uneori marirea acesteia, in mod benign sau poate fi semnul unei infectii urinare. Nivelul normal PSA difera in functie de varsta. Barbatii cu varste cuprinse intre 40-49 de ani au un nivel PSA normal mai mic de 2.5ng/L, cei cu varste intre 50-59, au un nivel normal PSA mai mic de 3ng/L, in timp ce aceia cu varste cuprinse intre 60-69 de ani, trebuie sa aiba o valoare normala de 4ng/L.

Pagina 1/2

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Prostata este un organ de marimea unei nuci, localizat sub vezica urinara, care poate fi afectata de...
Prostata este o parte a sistemului reproducator masculin, care inmagazineaza 25-30% din sperma si ajuta la ejaculare. ...
Ficatul este un organ important, fiind al doilea ca marime din organism si cantarind intre 1 si...