Cum putem recunoaste cancerul osos?

Cum putem recunoaste cancerul osos?

Cancerul osos este o forma de cancer ce afecteaza oasele, intalnita  de obicei la copii si adolescenti.

Orice os din organism poate fi afectat, dar cel mai ades sunt afectate oasele lungi din alcatuirea bratelor si picioarelor.

Cancerul osos se refera strict la formele de cancer ce afecteaza direct osul si nu la raspandirea celulelor cancerigene (din alte parti ale corpului) la oase.

Exista mai multe tipuri de cancer osos, dar cele mai frecvente sunt: osteosarcomul, sarcomul Ewing si condrosarcomul care apare de obicei la persoanele peste 40 de ani( este o forma de cancer osos primar ce se dezvolta in os prin productia mare de cartilaj in os).

Cele mai intalnite simptome asociate  cu cancerul osos sunt:

- durerea resimitita la nivelul genunchilor, coate sau alte incheieturi; durerile sunt resimtite mai ales in timpul noptii sau in cazul efortului fizic, dar, creste in frecventa si intensitate in timp.

- fragilitatea oaselor este un alt simptom specific cancerului osos; osul afectat se rupe foarte usor, chiar si daca te sprijini pe el.

- noduli si alte inflamatii pot aparea la nivelul incheieturilor.

Mai putin intanite sunt febra, anemiile, ameteala, transpiratiile nocturne si scaderea brusca in greutate.   

Diagnosticul de cancer osos va fi dat de medicul specialist dupa o examinare atenta a isoricului medical al pacientului, dupa examinarea fizica ce vizeaza taria muschilor si  reflexele, dupa analizele de sange,  dupa raze X si tomografie computerizata (care poate depista cancerul in  stadii incipiente).

Medicul mai poate cere si RMN sau biopsie pentru a determina tipul de tumora de la nivelul osului.   

Esentiala pentru tratament si pentru reusita acestuia este descoperirea din timp a cancerului, iar asta presupune o atentie deosebita acordata propriului organism astfel incat orice neregula observata sa fie imediat facuta cunoscuta  unui specialist.   

Chiar daca cancerul osos este o forma mai rar intalnita, ea nu trebuie neglijata, de vreme ce afecteaza de cele mai multe ori copii si tineri.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Acid ibandronic Sandoz se utilizeaza pentru prevenirea "evenimentelor osoase" (fracturi osoase sau complicatii osoase care necesita tratament)...
Cancerul de prostata este o boala cauzata de o tumora maligna metastazica, care porneste din exteriorul prostatei...
Ficatul este un organ important, fiind al doilea ca marime din organism si cantarind intre 1 si...