Ai splina marita? Afla care ar putea fi cauzele

Ai splina marita? Afla care ar putea fi cauzele

O splina marita nu e un semn bun. Poate insemna ca suferi de anumite infectii, ai un ficat cu probleme sau, cel mai rau, poti suferi de o boala crunta: cancerul!

Iata care sunt cauzele care determina marirea splinei.

1. Infectiile, indiferent de naturala lor(parazitare, virale, bacteriene) pot duce la marirea splinei:

- toxoplasmoza e contagioasa. Se ia prin contactul cu alimente contaminate sau cu fecale de pisica infestate. Una dintre simptome este splina marita.

- cele mai periculoase infectii pentru splina sunt septicemiile, tuberculoza si endocardita bacteriana subacuta (infectia valvelor inimii sau a invelisului sau intern).

- mononucleoza este declansata de virusul Epstein-Barr si se manifesta prin febra, dureri de cap, oboseala si respiratie ingreunata. De obicei, trece de la sine in decurs de cateva saptamani. Principala complicatie este marirea splinei, iar in cazuri extreme se ajunge si la ruperea ei.

2. Ficatul bolnav. Ficatul si splina filtreaza sangele din organism. O afectiune a ficatului poate duce la marirea splinei, pentru ca aceasta va depozita sangele in loc sa-l pompeze mai departe. Daca ambele organe se maresc, apare senzatia de balonare, iar pofta de mancare scade.

Cele mai frecvente afectiuni ale ficatului care afecteaza splina sunt ciroza hepatica, fibroza chistica si tromboza venei porte, cea care dreneaza sangele din intestine spre ficat.

3. Cancerul. Splina filtreaza si elimina din sange celulele imbatranite. Din pacate, atunci cand organismul este afectat de leucemie, de exemplu, splina sufera, deoarece se confrunta cu un exces de celule sanguine.

Aproximativ jumatate din bolnavii de leucemie au splina marita. Afectiunea este intalnita si in cazul cancerului metastazat la splina sau a limfoamelor Hodgkin si non-Hodgkin.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Gustul dulce este un simt de baza care ar trebui sa fie experimentat doar atunci cand consumam...
Tensiunea arteriala crescuta(hipertensiunea) este o afectiune periculoasa pe care o poti regla, pe moment, chiar si acasa....
Refluxul gastroesofagian sau hiperaciditatea este o afectiune digestiva, cauzata de eliberearea acidului gastric in esofag, din cauza...