Sa ingrijesti un bolnav de Alzheimer este o adevarata provocare. Lipsa de comunicare, furia si toanele acestuia te pot duce la exasperare, daca nu intelegi gravitatea bolii si faptul ca pacientul nu poate controla aceste stari. In acest sens, e nevoie de o serie de masuri pentru a-ti usura demersul si a-i alina bolnavului suferinta.
FAMILIA, O ECHIPA
Organizati o reuniune de familie.
Purtati intodeauna discutii deschise cu persoana iubita care sufera de aceasta boala. Este important sa stie ca dorintele sale sunt ascultate. Faceti planuri impreuna.
- in cel mai bun caz, purtati aceasta discutie imediat ce ati aflat de boala. Astfel, persoana iubita va putea sa transmita celorlalti membri ai familiei, coerent, in ce mod prefera sa fie ingrijit pe viitor, ce temeri are si ce fel de activitati prefera;-alegeti cu grija momentul in care veti purta aceasta discutie importanta. Persoana iubita trebuie sa se simta in siguranta, dar in acelasi timp sa dea o importanta sporita discutiei. Asa ca evitati sa abordati acest moment in timpul unei cine de Craciun, spre exemplu;
-purtati calm discutia despre ce tip de ingrijire este necesara. Astfel, oferiti o baza pentru evitarea confuziei pe viitor;
-planificati-va timpul de asa natura incat sa va coordonati cu ingrijitorul primar. Acesta are, evident, nevoie de odihna, de concediu;
-fiecare membru al familiei trebuie sa-si cunoasca abilitatile, astfel incat sa poata fi eficient in sprijinul bolnavului;
-aratati-va aprecierea pentru ingrijitorul principal. Acesta are nevoie de o atentie speciala;
-calculati foarte bine bugetul de familie dar si potentialul uman, emotional pe care familia dumneavoastra il detine;
-luati in calcul angajarea unui manager profesional de ingrijire. Acestia sunt, de regula, asistente medicale sau asistenti sociali specializati in ingrijirea oamenilor in varsta;
Impartiti responsabilitatile in mod practic
In cele mai multe cazuri, o singura persoana(tata, mama, fiu, fiica) devine ingrijitor principal unic, chiar daca familia e mai numeroasa. Incercati sa impartiti, totusi, responsabilitatile in mod echitabil, tinand cont de abilitati, potential si posibilitati. Spre exemplu, nu va deveni ingrijitor principal o ruda care locuieste la o distanta apreciabila de casa bolnavului. La fel, cheltuielile legate de pacient nu vor putea fi suportate de un frate, sa zicem, care nu castiga suficient.
Pentru a usura munca familiei, faceti o agenda in care sa fie trecute toate activitatile fiecarui membru activ, dar si listele cu cele necesare bolnavului(medicamente, informatii medic, liste alimentare etc).
Daca simti ca nu mai poti face fata situatiei, cere ajutorul unui medic geriatru.
Deciziile financiare, juridice sunt importante
Un membru al familiei( de preferinta, avocat) se va ocupa de tot ce inseamna acte, facturi, etc. Asta dupa ce el va fi desemnat in cadrul unei reuniuni de familie, la care ideal ar fi sa poata participa activ si bolnavul. In cazul in care nu dispuneti de un jurist in familie, este bine sa angajati un avocat pentru a pune ordine in documente.
Infruntati impreuna provocarile
Familiile care includ un bolnav de Alzheimer trebuie sa se adapteze in permanenta noilor realitati. Chiar si in conditiile unei planificari ca la carte a activitatilor vor exista inadvertente si tensiuni de lunga durata, cauzate de starea bolnavului.Pentru a izbuti, nu uitati nicio clipa de obiectivul principal: grija si compasiunea pentru cel care a avut grija de dumneavoastra o viata intreaga!
Intalnirile frecvente de familie, in care sa va exprimati deschis opiniile si dorintele sunt foarte importante. Daca nu reusiti sa cadeti de acord, cereti ajutorul specializat. Medicul bolnavului va poate da sfaturi utile. Frecvent, in sanul unei familii in care exista un batran bolnav de Alzheimer se formeaza doua tabere: cei care vor sa il ingrijeasca acasa si cei care vor sa il trimita intr-o instituie specializata(azil). In aceasta situatie, ar fi bine sa contactati un grup de sprijin, adica familii care trec prin situatii similare. Astfel, cresc sansele de a gasi compromisul dorit.
Petreceti timpul ca o familie
Ingrijirea unui bolnav de Alzheimer iti poate transfortma perceptia despre acesta. Ai putea avea tentatia sa il tratezi ca pe un pacient si nu ca pe un frate, sora, sot, var. Uitati pentru cateva ore de postura de ingrijitor si amintiti-va cine este de fapt persoana iubita. Vacantele sau petrecerile aniversare sunt momente ideale pentru a redeveni o familie in adevaratul sens al cuvantului.
In masura posibilitatilor, incercati sa ii transmiteti bolnavului ca este inca un membru al familiei, nu un pacient devenit o pacoste. Spre exemplu, il puteti scoate la un restaurant accesibil si familiar, unde se va simti, cu siguranta, bine.
FURNIZAREA DE SERVICII MEDICALE
Oferiti-i un mediu sigur bolnavului de Alzheimer
Cu trecerea timpului, problemele mentale si fizice al bolnavului se accentueaza si inevitabil creste riscul de ranire in urma unor accidente. De asemenea, panica provocata de confuzie va fi un dusman al pacientului. Asigurati-va ca locuinta va fi lipsita de capcane pentru cel drag.
In casa in care traieste un bolnav de Alzheiemer, obiectele contondente, inflamabile si orice obiect care ar putea sa-i provoace ranire trebuie sa lipseasca. De asemenea, semnele de anuntare, cum ar fi cel de toaleta, trebuie sa fie clare si mari pentru a fi vizibile cu usurinta.
Incaltamintea trebuie sa fie foarte stabila, pentru a permite bonalvului un mers fara risc major de accidentare.
Mentineti rutina
Confuzia este un simptom des intalnit in cazul bolnavului de Alzheimer. Aceasta poate duce la anxietate, furie si chiar ostilitate din partea lui. In aceasta situatie e bine sa pastrati o anumita rutina in viata celui drag, pentru a-i reduce starea de confuzie.
Lucrurile simple creeaza rutina de care bolnavul are nevoie. Programul zilnic si responsabilitatile trebuie sa fie foarte clare. Trezirea,imbracatul, micul dejun, pastilele, spalatul nu trebuie sa lipseasca din activitatea cotidiana. Puteti varia, incercand jocurile de societate, muzica sau vizionarea unor albume de fotografii cu familia.
Aveti grija la apusul soarelui, perioada in care bolnavii de Alzheimer devin mai nelinistiti. Seara, atmosfera trebuie sa fie destinsa si calda. Reduceti luminozitatea din camera si asigurati-i o muzica linistitoare in surdina. De preferat, muzica specifica tineretii celui bolnav. Astfel, veti reduce starea de confuzie.
Convingeti persoana iubita sa se plimbe cateva minute inainte de culcare, pentru a avea un somn mai linistit si mai odihnitor.
Incurajati comunicarea in ambele sensuri
In timp, pacientul va intampina probleme de comunicare, mai ales de vorbire. Chiar daca nu mai intelegeti bine ce spune, continuati sa vorbiti cu el. In paralel, studiati comunicarea non-verbala, ce va ajuta sa va descurcati mai bine. Nu va adresati ca unui perete, deziluzionat de faptul ca persoana iubita nu mai vorbeste coerent. Considerati-l in continuare un om sanatos si cereti acelasi lucru si celor care il viziteaza. Tonul vocii, trebuie sa fie calm, chiar daca nivelul de nervozitate e crescut.
Accesele de furie ale bolnavului trebuie intampinate, de asemenea, cu calm. Nu uitati! Actioneaza boala, nu el!
Evitati discutiile complexe. Puneti intrebari ce necesita raspunsuri scurte. Daca furia pune stapanire pe dumneavoastra, iesiti pentru cateva minute din camera, respirati adanc si va veti calma.
Oferiti si cereti respect celui drag
De multe ori, persoanele care ingrijesc un bolnav de Alzheimer uita sa il trateze cu respect si nici nu mai au pretentia de a fi respectati de catre acesta. Gresit! Spre exemplu, unii isi schimba hainele in fata bolnavului, ceea ce ii poate aduce un episod de panica sau de furie. Nu uita ca bolnavul de langa tine este inca o persoana, una pe care o iubesti!
Acceptati evolutia bolii
Chiar daca nu ne dorim, evolutia bolii Alzheimer este ireversibila. In acest sens, trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca persoana iubita va merge din rau in mai rau. Agravarea poate dura cateva luni sau ani intregi, asa ca trebuie sa fim pregatiti mental pentru orice!
Ramaneti fidel planului initial si incercati sa-i mentineti celui drag dorinta de viata! Va fi maii bine pentru ambele tabere.
Constientizati nevoile celui drag
Nu intotdeauna episoadele de furie ale bolnavului sunt declansate de Alzheimer. Sunt o serie de alti factori pe care trebuie sa ii luati in seama:
-durere;
-constipatie;
-insomnie;
-exces de cofeina.
OBTINEREA DE AJUTOR SUPLIMENTAR
Nu va simtiti vinovat de propria viata
A avea grija de un bolnav de Alzheimer inseamna mult consum emotional, fizic si mental. E demonstrat stiintific ca aproximativ 40% dintre cei care au ingrijit un astfel de pacient au suferit, la un moment dat, o depresie severa. In acest caz, pauza este cel mai bun remediu.
Asigura-te ca ai inlocuitor si traieste-ti viata. Uita, in momentele tale libere, de responsabilitati si traieste! Incearca sa reduci stresul. Meditatiile de tip yoga ar putea fi de ajutor. Mananca si odihneste-te suficient!
Cereti ajutorul familiei, de cate ori aveti nevoie
Nu astepta ca un alt mebru al familiei sa ghiceasca probleme tale. Cand te simti rau, cere ajutorul! Lucrul in echipa este esential in cadrul unei astfel de familii, chiar daca exista neintelegeri provocate de situatie.
Cereti ajutorul institutiilor abilitate
Cand membrii familiei se simt depasiti, trebuie sa ceara ajutorul specializat. Optiunile de asistenta sunt urmatoarele, cu precizarea ca pot fi diferite in functie de sistemul medical al fiecarei tari:
-servicii medicale full-time pentru o perioada scurta;
-program de ingrijire de zi, cu supervizarea activitatilor bolnavului;
-servicii medicale la domiciliu( de la vizite ocazionale la asistenta 24/7);
-medici geriatri care fac vizite regulate la domiciliu si ofera asistenta si ingrijire.
Mergeti cu bolnavul la medic
Organizati-va timpul astfel incat sa duceti pacientul la control in minimum 2 saptamani, maximum 4, mai ales in perioada incipienta a tratamentului.
Dupa aceasta etapa, bolnavul va fi dus la control o data la 3-6 luni.