Bartonella henselae , bacteria care poate provoca boala zgarieturii de pisica, este mai prezenta la pisicile foarte tinere(sub 1 an) si la pisicile infestate cu purici. In cazul celor mai multi dintre noi, boala nu se manifesta sever si dispare fara tratament medical. Totusi, bartonella henselae e periculoasa in cazul copiilor si persoanelor cu imunitate scazuta, putand necesita administrare de antibiotice.
Boala zgarieturii de pisica. Simptome comune:
- roseata si umflare. Primul semn ca o rana ar putea fi infectata este roseata si inflamatia din jurul acesteia. Aceste simptome apar, de obicei, la 3-14 zile de la intrarea in contact cu o pisica purtatoare a bacteriei;
- papule si pustule. Este posibil sa apara pe piele niste vezicule/leziuni mici in jurul ranii. Aceste zone cu puroi indica o infectie. In mod normal, veziculele vor aparea la mai putin de doua saptamani de la contaminare. Nu sparge pustulele! Risti sa raspandesti infectia!
- ganglioni limfatici inflamati. Dupa 7 zile pana la 21 zile de la expunerea la B. henselae , ganglionii limfatici apropiati de zona infectata vor reactiona: se vor umfla si vor fi durerosi la atingere/apasare! Adesea, reactioneaza ganglionii din zona gatului si a bratelor. Verifica, asadar, daca apar mici umflaturi rotunde langa zgarietura/muscatura.
- oboseala. Daca te confrunti cu boala zgarieturii de pisica, s-ar putea sa resimti un nivel crescut de oboseala. Starea va persista chiar si dupa o noapte odihnitoare, cu minimum 7 ore de somn. Iti va fi, de asemenea, greu sa te concentrezi pe sarcinile cotidiene. Evita efortul excesiv si mergi la medic!
- dureri de cap. Limfoadenita subacuta regionala poate provoca dureri de cap, la cateva zile de la expunere. Foloseste doza recomandata de paracetamol/alte analgezice pentru a face fata migrenei.
- febra scazuta/moderata. Ca urmare a infectiei, poti dezvolta o febra usoara. Temperatura se va situa intre 37 si 38,3 grade. Ia un antipiretic. Daca febra nu scade si chiar creste , mergi la medic!
Boala zgarieturii de pisica. Complicatii severe:
- dureri musculare/articulare severe. Arareori, boala zgarieturii de pisica provoaca dureri articulare si musculare. Persoanele care raporteaza astfel de probleme au, in general, sub 20 ani. Daca nu sunt tratate, durerile pot duce la tendinita cronica. Nu amana controlul medical, daca te afli intr-o asemenea situatie!
- ochi rosii si vedere incetosata. Tot rar, limfoadenita subacuta regionala cauzeaza probleme de vedere(scaderea acuitatii si camp vizual limitat). De obicei, aceste simptome dispar dupa administrarea unui antibiotic. Nu lua, insa, tratament de capul tau! Medicul iti va prescrie reteta potrivita!
- leziuni. In cazul persoanelor cu sistem imunitar compromis, B. henselae poate provoca angiomatoza bacilara, o afectiune caracterizata prin leziuni la nivelul pielii. Aceasta se poate prezenta sub forma de rani in piele, tesut subcutanat! Leziunile sunt deosebit de periculoase pentru persoanele cu imunitate scazuta, deoarece pot creste probabilitatea de infectie. Complicatia este frecventa in randul persoanelor cu infectie HIV in stadiu avansat.
- probleme neurologice. Uneori, boala poate provoca encefalopatie (leziuni ale creierului sau functionare defectuoasa), radiculopatie (leziune locala a nervilor) sau ataxie (pierderea coordonarii musculare). Pacientii care sufera de encefalopatie traiesc, de obicei, o stare confuzie si dezorientare. Este posibil sa apara, de asemenea, convulsii sau alte probleme neurologice. Cele mai multe simptome se rezolva dupa tratament, insa unii pacienti raman cu defecte neurologice reziduale de la febra zgarieturilor de pisica.
- sange in urina. B. henselae poate provoca pelioza bacilara, adica o infectie vasculara a splinei sau ficatului. In acest caz, apare sangele in urina. Netratata, aceasta infectie conduce la deteriorarea grava a sanatatii in randul celor cu sistemul imunitar compromis. Complicatia este frecventa in randul persoanelor cu infectie HIV in stadiu avansat.
Cum sa previi boala zgarieturii de pisica:
- spala imediat zona zgariata/muscata. Daca pisica te-a zgariat/muscat, spala cat poti de repede zona ranita cu apa calda si sapun. Astfel, sunt sanse mari sa ucizi orice bacterie care poate cauza infectie. Poti aplica apoi un dezinfectant in zona ranita, iar la final, un bandaj.
- spala-te pe maini, dupa ce te joci cu pisica. In cazul in care lucrezi cu copii mici/ cu persoane care au sistemul imunitar compromis, asigura-te ca va speli pe maini, dupa orice atingere a unei pisici! Poti lua Bartonella henselae pe maini si apoi sa o transmiti altora prin atingere, mai ales persoanelor cu rani deschise.
- ia-ti pisica cu varsta de peste un an. Stim. E frumos sa cresti un animal de mic. Il poti educa mai usor, dupa propriile standarde. Totusi, ar fi de preferat sa iti iei o pisicuta putin mai mare de un an. Cele sub aceasta varsta sunt mai predispuse sa aiba boala zgarieturii.
- fii bland/a cu mica felina. Creste-ti pisicuta cu blandete, fara sa o rasfeti, insa. Nu o brusca, nici chiar atunci cand te joci cu ea! Astfel, ii vei tine la cutie instinctele agresive, deloc putine la o felina!
- fara purici! Bartonella henselae se transmite de la purici la pisici! De aceea e bine sa controlezi frecvent pisica si sa-i administrezi sistematic atat tratament extern cat si extern impotriva diversilor paraziti. Consulta, intai, un veterinar. E posibil ca anumite tratamente sa fie daunatoare pentru mica ta felina! Oricum ar fi, pisica nu trebuie sa aiba purici!
Citeste si: Cum sa calmezi o pisica hiperactiva