Cum sa faci fata sindromului de stres post-traumatic

Cum sa faci fata sindromului de stres post-traumatic

Sindromul de stres post-traumatic (PTSD) este o afectiune psihologica care se instaleaza in urma experientelor traumatice severe sau repetate, precum abuzul emotional, fizic sau sexual, neglijenta severa sau tortura. PTSD nu e usor de tratat, deoarece bolnavul simte nevoia de a se izola fata de familie si prieteni. Exista, totusi, modalitati de a gestiona simptomele acestei tulburari.

Cum sa faci fata sindromului de stres post-traumatic. Ajutor specializat:

1. Obtine un diagnostic corect. PTSD este o tulburare de anxietate si simptomele se pot suprapune adesea cu cele ale altor afectiuni asemanatoare. Pentru a primi un diagnostic de PTSD, trebuie sa ai un istoric de expunere la un eveniment traumatic care indeplineste conditii specifice. De exemplu, trebuie sa prezinti simptome din fiecare dintre cele patru grupuri de simptome pentru o anumita perioada de timp:

- intruziune - cosmaruri, flashback-uri si amintiri recurente;

- evitare - evitarea gandurilor, oamenilor, locurilor si lucrurilor care iti amintesc de trecutul dureros;

- modificari negative ale dispozitiei - sentimentul de instrainare, credinte negative persistente despre lume, incapacitatea de a-ti aminti anumite aspecte ale evenimentului etc;

- modificari ale excitarii si reactivitatii - iritabilitate, hiperexcitare, tulburari de somn etc.

Oricine a experimentat un eveniment traumatic poate sa aiba PTSD. Copiii care sufera de abuz, persoanele care au fost agresate sexual, veteranii de razboi si supravietuitorii unor accidente de masina sau dezastre naturale sunt expusi riscului de a dezvolta aceasta tulburare.

Trebuie amintit, de asemenea, ca tulburarea acuta de stres (tulburare de anxietate asociata) poate deveni adesea PTSD. Tulburarea acuta de stres apare in decurs de o luna de la evenimentul traumatic. Poate dura intre 3 zile si 4 saptamani. Simptomele de stres acut care dureaza mai mult de o luna sunt un semn ca tulburarea a evoluat spre PTSD.

2. Discuta cu un terapeut. Sigur, discutia cu parintii sau prietenii apropiati te poate ajuta sa-ti procesezi sentimentele dupa un eveniment traumatizant, dar un terapeut este special instruit sa ajute persoane ca tine. Spune-i terapeutului tau totul! Chiar si evitarea detaliilor care par mici poate face problema mai greu de rezolvat. Daca simti nevoia sa plangi, atunci nu te abtine. Terapeutii pot folosi tratamente bazate pe cognitiv care se concentreaza identificarea gandurilor negative si schimbarea acestora in ganduri pozitive chiar daca evenimentul a fost unul oribil. De exemplu, supravietuitorii se invinuiesc adesea pentru ceea ce s-a intamplat. Discutia despre eveniment cu un profesionist te poate ajuta sa alungi acest sentiment. Unele abordari de tratament implica expunerea graduala sau totala la locuri sau situatii care au legatura cu trauma. Unul dintre criteriile de diagnostic - evitarea- ii determina pe oameni sa se abtina de la a vorbi sau de a se gandi la eveniment. Cu toate acestea, procesarea a ceea ce s-a intamplat si discutia despre asta cu un terapuet poate duce la vindecare. Terapeutul va sti care este cea mai buna optiune de tratament pentru tine. Oamenii cu PTSD se pot vindeca in moduri diferite.

3. Consulta un psihiatru. Daca anumite simptome ale PTSD afecteaza semnificativ capacitatea de a functiona(insomnii severe, ancietate cu privire la societate, loc de munca, scoala etc), terapeutul iti va da o trimitere la un psihiatru pentru tratament medicamentos. Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sunt adesea prescrisi pentru PTSD. De asemenea, alte antidepresive, stabilizatori de dispozitie si alte medicamente pot fi de ajutor:

- sertralina (Zoloft) ajuta in cazul deficientei de serotonina;

- paroxetina (Paxil) creste cantitatea de serotonina disponibila pentru creier;

- fluoxetina (Prozac) si Venlafaxina (Effexor) sunt uneori utilizate pentru a trata PTSD. Fluoxetina este un ISRS, dar venlafaxina este un SNRI (inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei si norepinefrinei), ceea ce inseamna ca creste atat serotonina, cat si norepinefrina.

- mirtazapina, creste atat nivelul de seratonina, cat si pe cel al norepinefrinei;

- prazosin ajuta la diminuarea cosmarurilor in PTSD si este uneori folosit ca tratament adjuvant;

Atentie! Gandurile de sinucidere pot fi un efect secundar al utilizarii SSRI si SNRI.

Cum sa faci fata sindromului de stres post-traumatic. Invata sa traiesti cu PTSD:

1. Ai grija de corpul si de mintea ta. Multi oameni au descoperit ca exercitiile adecvate, consumul de alimente sanatoase si odihna suficienta pot avea un impact semnificativ asupra PTSD. In plus, toate aceste strategii s-au dovedit eficiente impotriva stresului si anxietatii, care sunt in mod natural ridicate la persoanele cu PTSD:

- schimbarea anumitor elemente din stilul de viata poate ajuta la reducerea simptomelor PTSD. Atunci cand ai o activitate fizica regulata si mergi pe o dieta cu alimente integrale, s-ar putea sa poti lupta mai usor cu gandurile negative sau sa scapi mai repede la un atac de anxietate.

- evita alcoolul si drogurile;

- intelege ca PTSD nu te transforma intr-o persoana mai slaba. Aceasta boala poate afecta pe oricine. Mai mult, oamenii puternici pot fi cei care ajung in situatii care declanseaza afectiunea, fie pentru ca au sustinut ceea ce au crezut, au incercat sa-i ajute pe altii sau au supravietuit obstacolelor personale. Daca ai dezvoltat PTSD dupa serviciul militar, ai fost curajos atunci, deci poti fi si in prezent. A face fata PTSD si a cauta un tratament demonstreaza ca ai curaj.

2. Pastreaza un jurnal personal. Noteaza orice te deranjeaza in timpul unei zile, deoarece aceste situatii ar putea declansa cosmaruri sau flashback-uri. De asemenea, noteaza cum te simti si daca simptomele tale sunt deosebit de agresive sau mai simple in ziua respectiva. Astfel vei putea urmari progresul, dar poate fi de asemenea util pentru terapeut.

3. Bazeaza-te pe familie si prieteni. Nu pica in capcana evitarii! Desi aparent te vei simti bine departe de ceilalti, in realitate nu vei face altceva decat sa agravezi simptomele. Sprijinul social este benefic in ameliorarea anxietatii, dar si a depresiei legate de tulburarea de stres post-traumatic. Atunci cand simptomele tale sunt deosebit de intense, incearca sa-ti petreci timp cu cei dragi, cei care te fac sa zambesti.

Cum sa faci fata sindromului de stres post-traumatic. Controlul panicii:

1. Recunoaste semnele unui atac de panica iminent. Frica persistenta este un aspect de baza in PTSD. Stresul sau frica excesiva pot provoca atacuri de panica, iar atacurile de panica apar adesea impreuna cu PTSD. Acestea pot dura de la cinci minute la o ora sau chiar mai mult. Uneori, poti trai o panica intensa, fara un motiv concret. Gestionand momentul de panica, vei reusi sa raresti simtitor astfel de episoade. Semnele comune ale unui atac de panica sunt:

- durere in piept;

- dificultati de respiratie sau senzatie de dispnee;

- transpiratie;

- senzatie de sufocare;

- tremur;

- greata;

- ameteli si lesin;

- frisoane/senzatie de cald;

- amorteala sau furnicaturi;

- derealizare (pierderea notiunii realului) sau depersonalizare (disparitia constiintei propriei persoane);

- frica de a pierde controlul sau de a innebuni;

- frica de a muri;

- un sentiment general de moarte.

2. Practica respiratia profunda . Aceasta tehnica poate fi utila in reducerea anxietatii, a fricii si chiar a durerilor deranjante. Mintea, corpul si respiratia sunt interconectate. Asadar, respiratia profunda, controlata poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, relaxarea muschilor si cresterea nivelului de energie.

3. Incearca relaxarea musculara progresiva. O alta tehnica eficienta in reducerea anxietatii implica o strangere si o eliberare treptata si sistematica a fiecarei grupe musculare. Aceasta metoda poate scadea nivelul de stres, ajutand in afectiuni precum insomnie si durere cronica. Relaxarea musculara progresiva foloseste, de asemenea, respiratia profunda pentru un impact si mai mare. Incepi de la varfurile picioarelor si continua incet in sus pe tot corpul. In timp ce inspiri, contracta muschii picioarelor si tine-i apasati. Pe masura ce expiri, elibereaza brusc tensiunea acelor muschi.

4. Mediteaza. Aceasta tehnica de relaxare ar putea fi dificil de aplicat in mijlocul unui atac de panica . Cu toate acestea, meditatia poate fi destul de utila pentru a preveni aparitia acestor episoade. Daca esti incepator, fa asta aproximativ 5 minute pe zi, crescand progresiv perioada de meditatie. Alege un mediu linistit, confortabil, fara distrageri. Stai pe podea sau pe o perna cu picioarele incrucisate sau pe un scaun confortabil cu spatele drept. Inchide ochii si respira adanc si lent(inspira pe nas, expira pe gura). Concentreaza-te doar asupra actiunii de a respira.

Citeste si: Cum gestionam stresul. Diferente majore intre barbati si femei

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Viata omului modern este nelipsita de stres. Uneori, stresul cotidian se rasfrange asupra corpului si la nivel...
Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa raporteze simptome fizice, cum ar fi dureri de cap si...
Sute de milioane de oameni din intreaga lume sufera de tulburari de anxietate si de stres. Majoritatea...