Cum sa scapi de DEPENDENTE

Cum sa scapi de DEPENDENTE

Dependenta este o stare psihica nociva, indiferent de tiparul declansatorului. Fie ca esti dependent de o persoana, de un anumit consum sau de un fenomen social, evolutia ta umana va fi periclitata, daca persisti in acest comportament.

De cele mai multe ori, comportamentele umane deficitare reprezinta  un mecanism care te apara de unele suferinte de moment. Daca acest mecanism continua sa existe si dincolo de scopul sau punctual, atunci se declanseaza, prin comportamente repetitive, dependente extrem de daunatoare pentru viata ta!

Dependenta se raporteaza, de obicei, la o deficienta psiho-afectiva a individului. Spre exemplu, devii dependent, daca ai o stima de sine scazuta sau iti lipseste iubirea celor apropiati. Cum incerci sa treci peste aceste carente? Prin mijloace exterioare, mentale si/sau fizice.

Dependenta psihica se refera la dorinta compulsiva de a consuma anumite substante sau de a repeta anumite comportamente pentru a obtine starea de bine.

De cealalta parte, dependenta fizica se refera la aparitia unor simptome specifice in momentul in care organismul simte lipsa substantei sau a comportamentului adictiv, precum se intampla in timpul sevrajului.

Declansatori si tipuri de dependenta:

1. dependenta de mancare - e raportata, de obicei, la lipsa de iubire.

2. dependenta de dulciuri - se instaleaza cand ni se resping unele dorinte sau le autorespingem.

3. dependenta de fumat- cauzata, de multe ori, de reprimarea emotiilor.

4. dependenta de jocurile de noroc - poate fi favorizata de  lipsa de acceptare, de apreciere si de incredere in sine.

5. dependenta de droguri si/sau de alcool - provocata de neintegrarea sociala, de lipsa de identitate sau de o lumea ideala utopica.

Metode de combatere.

1. Constientizare, acceptare. Pentru a iesi din capcana mintii noastre, care ne tot bombardeaza cu mesaje negative, ca nu suntem iubiti si avem nevoie de stimuli externi pentru a fi fericiti, trebuie sa parcurgem cateva etape foarte importante. Prima este constientizarea si acceptarea faptului ca exista o situatie deficitara, respectiv instalarea unei dependente.

2 Ajutor specializat.

3. Terapie. Ca exemplu, recadrarea este o metoda foarte utila pentru invingerea anumitor dependente. Pasii sunt simpli. Orice gand negativ, trebuie intai constientizat si apoi gasita nuanta pozitiva a situatiei respective. Practic, orice neajuns, suferinta pot fi transformate in oportunitati de crestere, de dezvoltare.  Si mai clar: recadrarea te ajuta sa schimbi atitudinea negativa intr-una optimista, pozitiva!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dependenta de jocuri video poate fi foarte daunatoare sanatatii si vietii sociale. In general, copiii pica in...
Fumatul este un viciu de care cu greu mai poti scapa. Statistic, foarte putini fumatori reusesc sa...
Statisticile indica anual un procentaj mai mic decat cel real al dependentilor de cocaina, lucru ingrijorator, deoarece...