Cum sa scapi de ROSUL UNGHIILOR

Cum sa scapi de ROSUL UNGHIILOR

Onicofagia reprezinta prostul obicei al roaderii unghiilor. Este un tic nervos care se poate instala atat in perioada copilariei, dar si la maturitate. Din pacate, foarte multe dintre persoanele care deprind acest obicei nociv, cu greu isi mai pot reveni. Solutii exista, insa e nevoie de vointa, inainte de toate.

Onicofagia face parte din categoria ticurilor nervoase automutilante, alaturi de rasucirea si ruperea firelor de par (tricotilomania), scarpinarea si lezarea pielii (dermatilomania).

Cauze

- in cele mai multe cazuri, acest tic isi face prezenta in copilarie, iar motivele sunt: foame, plictiseala sau anumite frustrari.

- daca boala apare la maturitate, stresul cotidian este principalul vinovat. Vorbim despre o tulburare de comportament ce se manifesta printr-un gest ofensiv.

Efecte

- inestetica mainilor - imaginati-va, spre exemplu, cum arata o femeie care isi roade unghiile...

- durere, inflamatie, infectii - unele persoane isi rod unghiile pana la sange, chiar si in somn! In aceste situatii, varfurile degetelor devin inflamate si foarte dureroase, apar leziuni ale cuticulelor. In plus, persoanele care sufera de onicofagie pot face infectii la radacina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe maini in gura si viceversa.

Pagina 1/2

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sanatatea este esentiala pentru orice persoana. Fara ea, evolutia umana este aproape imposibila. Sunt multe feluri in...
Oamenii au unghii diferite. Unele pot fi lungi si late, mici si patratice, iar altele pot fi...
Unghiile sunt parte din personalitatea oricarei femei. Lungi sau scurte, cu forme speciale ori nu, lacuite(date cu...