Cum sa traiesti alaturi de o persoana nevrotica

Cum sa traiesti alaturi de o persoana nevrotica

O persoana nevrotica are tendinta de a fi intr-o dispozitie depresiva, facand cu greu fata stresului cotidian. Un astfel de om poate suferi de sentimente puternice de vinovatie, anxietate si furie. In psihiatria moderna, termenul de nevroza nu mai este folosit, deoarece este considerat a fi unul invechit. Totusi, implicatia psihologica a termenului este inca folosita si indica tulburari mentale cum ar fi anxietatea, depresia, panica, tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburarea de stres post traumatic si multe altele.

Desi convietuirea cu o persoana nevrotica poate fi dificila si stresanta, poti invata la ce sa te astepti, pentru a sti cum sa te comporti.

Intelegerea comportamentului nevrotic:

1. Simptomele nevrozei variaza in functie de tulburarea nevrotica specifica pe care o are o persoana. O caracteristica comuna este ca persoanele cu tendinte nevrotice raman conectate la realitate - nu experimenteaza halucinatii sau iluzii asa cum ar putea pati o persoana cu o tulburare psihotica. Totusi, este posibil sa observi unul sau mai multe dintre urmatoarele:

- anxietate persistenta;

- tristete persistenta / depresie;

- furie, iritabilitate atunci cand se confrunta cu situatii stresante;

- simt scazut al stimei de sine;

- evitarea fobica a situatiilor;

- comportamente compulsive;

- perfectionism;

- atitudine negativa sau cinica;

- ganduri repetitive negative, tulburatoare sau neplacute;

- irascibilitate crescuta.

2. Ce determina tendintele nevrotice? Multi oameni cu tendinte nevrotice nu au invatat vreodata ce este o mangaiere, calmul, linistea sau starea de bine. Adesea, parintii persoanei nu le ofereau astfel de momente pozitive, iar laudele veneau doar cand se indeplineau anumite asteptari; daca persoana in cauza nu indeplinea standardele parintelui sau, aceste expresii de iubire se evaporau. Acest stil de viata poate provoca anxietate, frica si vinovatie, trairi negative greu de invins. Aceasta frica de iubire conditionata poate continua pana la varsta adulta. Persoana nevrotica va deveni dependenta de ceilalti pentru a-si oferi sentimentul de valoare de sine si pentru a cauta liniste din partea persoanelor importante. In acelasi timp, se va teme ca trebuie sa indeplineasca anumite asteptari sau ca persoana de langa nu-i va oferi confort sau liniste. O persoana nevrotica poate simti, de asemenea, o furie profunda fata de modul in care a fost tratata, dar, in acelasi timp, ii este frica sa-si exprime aceasta furie de teama sa nu piarda persoana draga si sursa de confort.

3. Comportamentul provine din frica. Anxietatea joaca un rol major in viata unei persoane nevrotice. Cam orice nevrotic are convingerea ca oamenii dragi il vor parasi, intr-un final, indiferent de ceea ce face el. Astfel, o mare parte din comportamentul nevroticului este o reactie de autoprotectie in fata suferintei. De aceea, o persoana nevrotica poate deveni rece si distanta atunci cand are nevoie de liniste si conexiune personala. Sau poate trece de la raceala comportamentala in extrema cealalta, devenind blanda si chiar lipicioasa. Incearca sa-i demonstrezi ca esti dedicat/a unei astfel de persoane. Spune-i, de exemplu: Sunt alaturi de tine! Lucrurile nu vor fi intotdeauna simple, dar daca ramanem uniti, vom trece peste orice!

4. Recunoaste modul in care o persoana nevrotica reactioneaza la stres. O persoana nevrotica are, adesea, o reactie extrema la stres. Avand abilitati limitate de a face fata stresului, nevroticul va reactiona, de obicei, intr-o maniera distructiva, de la furie exploziva la asa-zisul tratament cu alcool sau droguri. De asemenea, poate reactiona la stres cu alte comportamente deviante, cum ar fi curatenia/ordinea obsesiva, elemente ritualice; mancatul obsesiv sau tricotilomania (smulgerea parului). Anxietatea si tendintele nevrotice ale persoanei se pot manifesta si ca o fobie, aceasta refuzand , de exemplu, sa-si paraseasca locuinta sau sa comunice cu oamenii din cauza unei fobii sociale.

Cum sa te raportezi la sentimentele unei persoane nevrotice:

1. Da-i nevroticului timp sa isi deschida sufletul. Persoanele cu tendinte nevrotice pot fi introvertite, desi uneori dau senzatia ca sunt sociabile si chiar glumete. O astfel de persoana s-ar putea sa te faca sa simti ca nu impartaseste lucrurile importante cu tine. Nu o face pentru ca nu are incredere in tine, ci pentru ca nu stie cum sa o faca! Pentru a-i deschide sufletul, va trebui sa-i arati ca increderea in tine conteaza, ii face bine. Daca observi ca este agitat/a, ai putea spune: Este totul in regula? sau Pari putin deranjat/a. Te pot ajuta cu ceva? Aceste abordari ii demonstreaza ca iti pasa cu adevarat de el/ea.

2. Fii rabdator si tolerant. Cand locuiesti cu o persoana ce are tendinte nevrotice, vor fi momente cand va trebui sa arati un nivel mare de toleranta. Rabdarea este foarte importanta intr-o astfel de relatie. Fii persoana mai matura, fereste-te de certuri si neintelegeri, tolerand nevroticul cat poti de mult. Se intampla atat de multe in mintea unui individ nevrotic. Comportamentul sau inacceptabil ar putea fi doar un mecanism de aparare pentru a face fata sentimentelor. Daca se simte ranit/a, poate fi doar un mijloc de a pastra controlul asupra propriei vieti. Aminteste-ti ca nevroza il/o determina sa actioneze astfel. Daca disctuia contradictorie nu poate fi evitata, incearca sa-i explici ca ai nevoie de putin timp pentru a te calma.

3. Incurajeaza nevroticul sa caute tratament. O persoana nevrotica poate beneficia foarte mult de pe urma terapiei pentru a limita convingerile negative (cum ar fi convingerea ca nu este iubit/a) care ii provoaca tendintele nevrotice. Psihoterapia, terapia cognitiv-comportamentala, terapia prin arta sau muzica, medicamentele psihoactive si exercitiile de relaxare pot ajuta la tratarea unei tulburari nevrotice.

4. Afla cum poate fi diagnosticata persoana. Diagnosticarea nevrozei necesita evaluarea profesionala a unui medic si a unui profesionist in sanatate mintala. Medicul va analiza istoricul medical si poate cere un test fizic amanuntit. Cand problemele de sanatate sunt inlaturate, sunt, de obicei, recomandate examene de sanatate mintala efectuate de un psihiatru. Se pot face teste fizice care sa releve faptul ca simptomele nu sunt cauzate de probleme de sanatate cum ar fi prolapsul valvei mitrale, tumora cerebrala sau probleme cu tiroida, care pot provoca, de asemenea, multe simptome asemanatoare nevrozei, cum ar fi hiperventilatia si batai anormale ale inimii. Un psiholog poate administra urmatoarele teste pentru a diagnostica si a evalua nevroza: scala Neuroticism Extraversion and Openness (NEO-R), Sixteen Personality Factor Questionnaire (16PF) si Social Maladjust Schedule.

Cum sa te comporti cu persoana nevrotica in perioadele dificile:

1. Iesi din disputa! Persoanele nevrotice sunt, adesea, furioase si se simt vinovate, hranindu-si teama cu gandurile lor. Acesta este motivul pentru care sunt foarte volatile si prezinta reactii extreme la lucrurile marunte pe care le spui sau le faci, asa-numitele lucruri normale. Astfel, daca poti evita confruntarea, este cel mai potrivit. Nu uita ca ii este dificil sa fie rational, mai ales in mijlocul unei discutii aprinse. Asadar, lasa de la tine, dar fara sa dai senzatia ca nu-ti pasa! Oamenii nevrotici se tem,  adesea, de abandon, asa ca asigura persoana in cauza ca nu o parasesti, ci doar vrei o pauza! Cand/Daca decizi sa abordezi subiectul din nou, pastreaza-ti vocea calma si incearca sa formulezi totul intr-un mod care sa ajute nevroticul sa se simta mai putin defensiv. De exemplu, nu-l acuza ca a facut ceva gresit.

2. Evita sa fii prea critic. Este usor sa critici o persoana nevrotica, mai ales cand simti ca aceasta detine un anumit nivel de constientizare a proceselor sale mentale. La fel de adevarat este, insa, ca desi poate stie despre comportamentul sau, tot are nevoie de ajutor pentru a face fata emotiilor. Asta nu inseamna ca trebuie sa-i permiti chiar orice! Daca spune ceva care te raneste, atunci ar trebui sa discutati despre asta. Comunicarea nonviolenta este utila in aceste situatii. Aceasta implica pur si simplu sa spui ceea ce ai observat fara a evalua de ce persoana a ales sa spuna/sa faca acel ceva negativ

3. Stabileste limite. Este grozav ca te-ai hotarat sa fii alaturi de persoana iubita si sa o sustii pe tot parcursul vietii, in ciuda acestui comportament; totusi, trebuie sa-ti stabilesti limite. Daca persoana cu care locuiesti te abuzeaza fizic sau verbal, trebuie sa parasesti relatia. Care sunt limitele depinde de la persoana la persoana; cu toate acestea, de exemplu, ai putea sa-i transmiti: Esti o persoana foarte importanta in viata mea si ma angajez sa trec peste momentele grele; cu toate acestea, nu pot ramane in preajma daca ma abuzezi fizic sau verbal.

Citeste si: Cum sa-ti controlezi starile de nervozitate

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Gustul dulce este un simt de baza care ar trebui sa fie experimentat doar atunci cand consumam...
Tensiunea arteriala crescuta(hipertensiunea) este o afectiune periculoasa pe care o poti regla, pe moment, chiar si acasa....
Refluxul gastroesofagian sau hiperaciditatea este o afectiune digestiva, cauzata de eliberearea acidului gastric in esofag, din cauza...