Cum sa tratezi ipohondria

Cum sa tratezi ipohondria

Ipohondria este o stare psihica caracterizata prin neliniste continua, teama si preocupare obsesiva de starea sanatatii proprii. Altfel spus, o persoana ipohondra crede cu obsesie ca sufera de o boala, desi afectiunea respectiva nu exista in organismul sau. Din fericire, aceasta stare patologica se poate imbunatati. Netratata, in schimb, ipohondria dauneaza calitatii vietii.

Cum sa tratezi ipohondria. Actiuni de baza:

1. Cauta terapie. Obtine ajutorul unui profesionist din domeniul sanatatii mintale. Persoanele cu ipohondrie au, adesea, probleme de anxietate sau depresie care, daca sunt tratate, pot ajuta in depasirea temerilor legate de o boala. Un terapeut te poate ajuta, de asemenea, sa determini cauza fricilor si sa le rezolvi intr-un mediu sigur. Un psiholog autentic te va ajuta folosind diferite modalitati, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala.

2. Verifica-ti convingerile. Una dintre cauzele ipohondriei este o neintelegere a modului in care functioneaza organismul; senzatiile corporale si semnalele durerii sunt, astfel, percepute in mod eronat, fiind considerate mai serioase decat sunt de fapt. Asadar, intreaba-te cat de multe cunosti despre corp si creier. Nu te mai grabi sa presupui! O modalitate de a invinge ipohondria este sa inveti care sunt senzatiile de baza ale corpului. Poate fi util, de aemenea, sa ii intrebi pe cunoscuti(prieteni, familie, colegi) daca si cum au experimentat o anumita senzatie. De exemplu, ai putea intreba un prieten daca a simtit vreodata o palpitatie a inimii. Vei descoperi cu uimire ca i s-a intamplat. Palpitatiile inimii sunt frecvente si nu presupun neaparat o afectiune.

3. Redu numarul de verificari. S-ar putea sa te gandesti mult la senzatiile tale corporale pentru a detecta boala. Fa un plan pe o saptamana pentru a reduce treptat numarul de verificari, astfel incat pana la finele respectivei saptamani sa-ti verifici senzatiile doar de cateva ori pe zi sau chiar mai putin. De exemplu, in prima zi, verifica de 30 ori, in a doua, de 22 ori, in a treia zi de 14 ori si tot asa pana cand vei intelege ca aceste griji nu sunt deloc normale.

4. Nu mai cauta linistea printre cunoscuti. Daca le ceri mereu cunoscutilor sa-ti ofere o infirmare a credintei tale legate de o presupusa boala, s-ar putea mai mult sa te nelinistesti. Un membru al familiei, de exemplu, isi va face griji pentru tine, revenind adesea sa te intrebe cum te mai simti. Acest comportament nu va face altceva decat sa iti reaminteasca despre o afectiune pe care nu o ai si la care incerci sa nu te mai gandesti. Altfel spus, grija celor din jur iti poate hrani obsesia...Asadar, transmite-le celor dragi ca le apreicezi ingrijorarea, dar ca esti bine si doresti sa fii chestionat/a mai rar(o data pe saptamana, de exemplu) in legatura cu acest subiect sensibil.

5. Incearca relaxarea musculara progresiva. O modalitate eficienta de a reduce stresul si de a atrage starea de bine este o tehnica numita relaxare musculara progresiva. . Pentru a efectua acest tip de relaxare:

- ofera-ti 15 minute de liniste;

- inchide ochii si relaxeaza corpul;

- aplica tensiune unui anumit grup de muschi prin masarea/strangerea acestuia timp de cinci secunde;

- relaxeaza repede muschiul incordat in timp ce expiri;

- dupa ce ai stat in aceasta stare relaxata aproximativ 15 secunde, repeta intregul proces cu alte grupe de muschi.

6. Ia medicamente. Desi medicamentele nu sunt de obicei prescrise direct pentru ipohondrie, aceasta conditie tinde sa fie asociata cu depresia si/sau tulburarile de anxietate, pentru care exista tratament. Aceste medicamente pot ameliora indirect simptomele ipocondriei. Nu lua astfel de medicamente fara acordul medicului. Acesta iti va prescrie, cel mai probabil, un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei.

Cum sa tratezi ipohondria. Schimbare comportamentala:

1. Tine mintea ocupata. Daca esti predispus/a la ipohondrie, trebuie sa tii cat poti de mult mintea ocupata cu altceva decat ideea unei boli grave. Obiectivele si propuse sunt de preferat. Cercetarile au aratat, de fapt, ca oamenii ocupati tind sa fie mai fericiti decat cei fara preocupari reale. Daca simti ca ai prea mult timp liber, mai ia-ti un job cu jumatate de norma.

2. Evita sa cauti simptome pe internet. Verificarea simptomelor pe internet nu face decat sa-ti intareasca temerile si sa te sperie mai mult. Simptomele sunt adesea nespecifice si nu sunt neaparat caracteristice unei anumite afecituni. Asadar, daca petreci mult timp documentandu-te de pe internet cu privire la o durere de cap, de exemplu, s-ar putea sa tragi o concluzie gresita. Exista o serie de cauze ale durerilor de cap, majoritatea in general, inofensive. Cu toate acestea, daca citesti despre tumori cerebrale si dureri de cap, probabil ca te vei speria. Asta in conditiile in care sansele ca durerea de cap sa indice o tumoare pe creier sunt extrem de scazute.

3. Programeaza timpul. Nu incerca sa nu te gandesti la asta. Cu cat incerci mai mult sa nu te gandesti la ceva, cu atat te gandesti mai mult la acel ceva. In schimb, poti face asta pentru o jmatate de ora pe zi, atunci cand esti intr-o stare mentala buna si relaxat/a. Vei analiza simptomele si toate posibilitatile, atat pe cele rationale, cat si pe cele irationale.

4. Concentreaza-te pe un singur medic. Schimbarea frecventa a medicului poate duce la diverse diagnostice, prea multe teste si un feedback variat. Iti recoamndam, asadar, sa gasesti un medic in care poti avea incredere, care are un istoric cu prietenii si familia sau care are recenzii grozave in mediul online.

5. Adopta un stil de viata cat mai sanatos. Nu-ti oferi motive sa crezi ca s-ar putea sa fii bolnav sau ca te vei imbolnavi grav in viitorul apropiat. In plus, daca ai un stil de viata nesanatos, s-ar putea sa te simti in general mai rau si sa interpretezi gresit aceste senzatii ca indicand o problema grava de sanatate. Incearca sa:

- dormi 7-9 ore pe noapte pentru a te simti pe deplin odihnit;

- faci multa miscare, aproximativ 30 de minute pe zi, cel putin cateva zile pe saptamana;

- ai dieta echilibrata care sa includa fructe si legume, paine, paste sau cartofi, proteine precum carnea, pestele, ouale sau fasolea, unele lactate si doar o cantitate mica de alimente bogate in grasimi si/sau zahar;

- eviti obiceiurile nesanatoase, cum ar fi consumul excesiv de alcool sau cofeina;

- bei maximum 6 pahare de vin pe saptamana, distribuind cat mai uniform consumul;

- nu bei mai mult de patru cani de cafea pe zi;
- eviti fumatul.

6. Nu mai evita actiunile care te sperie. Poti evita anumite comportamente deoarece crezi ca te pot imbolnavi grav. De exemplu, daca esti excesiv de ingrijorat ca ai un atac de cord, s-ar putea sa te eviti sportul sau sexul. Pentru a depasi anxietatea cauzata de boala, e indicat sa cresti treptat participarea la tipurile de comportamente pe care le eviti. Atunci cand te angajezi in aceste comportamente si nu exista consecinte, vei invata ca nu exista motive reale de teama.

Citeste si: Cum sa scapi de sentimentul de saracie. Renunta la aceste comportamente

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dislexia este o tulburare de invatare caracterizata prin dificultati in recunoasterea precisa si fluenta a cuvintelor, precum...
Sinuzita sfenoidala este o inflamatie a mucoasei sinusului sfenoidal, situat in partea posterioara a cavitatii nazale, in...
Cand o persoana(prieten, coleg sau membru al familiei) te acuza in mod paranoic, este important sa abordezi...