Osteoporoza apare, cu predilectie, la varsta a treia si este o boala specifica sexului feminin(peste 80% dintre cazuri sunt intalnite la femei). Boala se caracterizeaza printr-o reducere a masei osoase ce duce la modificarea arhitecturii oaselor, astfel incat acestea devin din ce in ce mai subtiri, cu interiorul moale si poros. Din pacate, pot aparea fracturi chiar si atunci cand osul este supus unei presiuni minore. Cele mai periculoase sunt fracturile de bazin, de coloana vertebrala sau de sold.
Pentru prevenirea unor probleme mai grave, este foarte important ca persoanele trecute de 50 de ani sa consulte medicul cu privire la riscul de osteoporoza.
Pe langa tratamentul clasic, exista si metode naturale de a preveni osteoporoza. Iata care sunt acestea:
1. Alimentatie sanatoasa. Aportul de vitamine si minerale, in special de calciu si vitamina D, este esential atat pentru prevenirea cat si pentru tratamentul osteoporozei. Cantitatea de calciu necesara depinde de varsta si de sex. Barbatii intre 25 si 65 si femeile intre 25 si 50 de ani au un necesar de 1 g Ca/zi, iar barbatii peste 65 de ani si femeile peste 50 de ani, de 1,5 g Ca/zi. Femeile, in perioada de sarcina si de alaptare, au nevoie de 1,2 g Ca/zi.
Pentru a beneficia de vitamine si minerale, consuma fructe si legume proaspete si, pe cat posibil, alimente cat mai putin prelucrate: branza proaspata, iaurt, soia, oua si legume bogate in minerale, precum: morcovi, telina, varza, napi, spanac, sparanghel, patrunjel, rosii, laptuca si sfecla rosie. Dintre fructele bogate in minerale, amintim: , portocalele, coacazele, curmalele, fragii, perele si strugurii.
2. Plante bogate in minerale. Sunt recomandate infuzia, maceratul sau ceaiul din: coada-calului, urzica, frasin, coacaz-negru, zmeur,frunze de mesteacan, turita-mare, troscot sau pir medicinal. Pot fi asociate cu fructe de catina-alba si macese, cunoscute pentru continutul ridicat de vitamine.
Pentru dureri de oase foloseste cataplasme cu argila, clorurande magneziu si ser fiziologic. Pastreaza compresele timp de 1-2 ore.
Cura cu tinctura de marar este un alt remediu recomandat pentru bolnavii de osteoporoza. Se ia o lingurita de tinctura diluata intr-on jumatate de pahar cu apa, de 3-4 ori pe zi, timp de cel putin sase luni. Tinctura se prepara din 20 de linguri de seminte de marar amestecate cu 500 ml de alcool alimentar. Se lasa la macerat 8 zile, dupa care se filtreaza. Se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare.
In paralel, se poate merge si pe tratament extern. Pe locurile dureroase aplica comprese cu o solutie preparata din: un pahar de sare grunjoasa si 500 ml de coniac, 3 varfuri de cutit de piper negru . Lasa amestecul la macerat 5 zile.