Parul grizonat poate ascunde boli grave

Parul grizonat poate ascunde boli grave

Parul grizonat sau carunt este, de obicei, un atribut al varstei inaintate. Daca ai albit, desi nu ai inca 30 ani, ar putea fi un semnal de alarma. Astazi, vorbim despre cauzele albirii premature si despre pericolele legate de acest proces.

1. Boli de nima. Consulta un cardiolog, daca esti barbat si observi ca albesti vertiginos. Oamenii de stiinta au aratat ca albirea prematura este adesea asociata cu un risc ridicat de cardiopatie ischemica. Aceasta nu prezinta simptome in stadiul initial, asa ca r fi bine sa acorzi acestui semn special.

2. Acumulare de peroxid de hidrogen. In mod normal, foliculii de par produc o cantitate mica de peroxid de hidrogen. Cu toate acestea, atunci cand se acumuleaza, iti decoloreaza parul. Aceasta afectiune poate fi tratata cu un compus activat prin UVB numit PC-KUS (o pseudocatalaza modificata). Acesta se mai foloseste pentru tulburarile de pigmentare a pielii.

3. Lipsa vitaminelor D3 si B12. Uneori, pentru a opri incaruntirea, este suficient sa pastrezi o dieta echilibrata: specialistii au descoperit ca o lipsa de vitamina D3 duce la pierderea melaninei (substanta care confera culoarea pielii si parului). La fel se intampla si in cazul lipsei de vitamina B12.

4. Fumatul. Tot oamenii de stiinta au aratat ca fumatul mareste ritmul de albire a parului si chiar provoaca procesul de calvitie precoce!

Parul grizonat nu inseamna neaparat o problema de sanatate. Uneori, la mijloc sunt genele. Albirea inexplicabila poate fi un semnal al particularitatilor naturale ale corpului. De exemplu, persoanele ale caror parinti aveau parul carunt inainte de 30 ani, au parte de primele fire albe cam la aceeasi varsta. Oamenii de stiinta au gasit chiar si gene care sunt responsabile pentru incaruntirea precoce a parului. Acestea sunt ereditare.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Albirea prematura a parului este o problema larg raspandita in societatea moderna! Nivelul de stres si stilul...
Aparitia primelor fire albe de par reprezinta un soc pentru orice femeie! Multe reprezentante ale sexului frumos...
Albesti prematur, iar stralucirea parului nu mai este cea obisnuita? Cel mai probabil o afectiune(anemie, vitiligo, boli...