Ai un picior mai scurt? Iata care ar putea fi cauzele

Ai un picior mai scurt? Iata care ar putea fi cauzele

O persoana se poate naste cu un picior mai scurt ca altul sau poate dobandi acest defect. Cazurile sunt rare, dar se intampla! Din pacate, afectiunea nu se observa, de obicei, la varste fragede, devenind vizibila odata cu inaintarea in varsta.

Dismetria membrelor inferioare sau sindromul de picior scurt, asa este numit stiintific defectul care presupune ca un picior este mai scurt ca altul. Aceasta problema se instaleaza la nivelul oaselor(cartilagiilor) picioarelor si poate fi nativa sau provocata. Iata lista de cauze:

Leziuni osoase. Un picior rupt poate ajunge sa creasca intr-o directie anormala, mai ales daca s-a rupt in mai multe locuri sau daca tesutul muscular a fost afectat. De multe ori, aceste fracturi nu afecteaza osul. Din contra, in procesul de vindecare, acesta poate creste anormal de mare.

Leziuni provocate de activitati sportive. Copiii risca, in special, sindromul de picior scurt, deoarece in timp ce practica un sport pot pune presiune diferita pe cartilagiile de crestere de la nivelul oaselor. Sporturile de contact, fotbalul sau schiul sunt doare cateva din tre sportuirle care pot afecta cresterea armonioasa a oaselor.

Folosirea excesiva a membrelor. Cand faci mult sport sau alte activitati care presupun suprasolicitarea mainilor si picioarelor expui aceste zone stresului cronic la membre. De aici, pana la deformarea si cresterea inegala a oaselor nu e decat un pas. Trebuie sa intelegi ca sportul are nevoie si de pauze!

Cazaturile. Accidentele de acest gen pot afecta oasele in diferite moduri, iar cartilagiile de crestere la copii sunt cele mai expuse. De asemenea, astfel de accidente pot provoca rani la nivelul maduvei spinarii, ceea ce ca duce, in timp, la o pierdere osoasa severa.

Activitatile riscante. Multe activitati banale din perioada copilariei , precum sariturile pe tobogan sau pe trambulina, pot afecta oasele. Asta deoarece copiii se expun cazaturilor, fracturilor si chiar ranilor grave la nivelul coloanei vertebrale. Ca parinte, trebuie sa te asiguri ca monitorizezi activitatile celui mic!

Pozitiile incorecte. O postura incorecta poate provoca inegalitate intre picioarele tale. Mai mult, aceste pozitii gresite ale corpului pot provoca scolioza posturala( deformare flexibila prin esecul pozitionarii si este confirmata de corectarea spontana cind pacientul se apleaca de partea convexitatii curburii) , care nu afecteaza oasele si este complet reversibila cu antrenament si exercitii adecvate.

Anumite afectiuni. Exista o multime de boli care au impact asupra cresterii oaselor, cum ar fi tumorile de la nivelul oaselor si cartilagiilor. Inclusiv afectiunile care influenteaza sistemul nervos pot stopa cresterea oaselor.

Citeste si: Metode de prim ajutor in cazul fracturilor de oase

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Gustul dulce este un simt de baza care ar trebui sa fie experimentat doar atunci cand consumam...
Tensiunea arteriala crescuta(hipertensiunea) este o afectiune periculoasa pe care o poti regla, pe moment, chiar si acasa....