Trasaturi rare ale corpului uman:
Uvula bifida. Uvula este un apendice carnos situat in cavitatea bucala, in partea posterioara a valului palatin. Cei mai multi dintre noi au o singura uvula. Exista si persoane care au o uvula bifida(care are extremitatea despartita in doua). Aceasta reprezinta o caracteristica congenitala care apare la aproximativ 2% din populatie. Boala e benigna si nu necesita tratament.
Picior scobit(pes cavus). Piciorul scobit este de fapt un picior foarte arcuit. Aceasta afectiune poate fi usor de recunoscut , iar o evaluare neurologica adecvata va ajuta la determinarea originii sale. Cel mai frecvent tip de picior cavus este cavovarul, un arc longitudinal medial excesiv ridicat, flexia plantara pe primul deget si un varus al calcaiului.
Sindactilie(degete lipite). Aceasta este o fuziune variabila a tesutului moale/ osos/ ambele intre 2 degete adiacente care apare cand procesul normal de separare a degetelor si de formare a spatiului interdigital nu se realizeaza din varii motive. Sindactilia e o anomalie congenitala comuna. Un copil din 2000 sufera de asa ceva.
Polidactilie(deget in plus). Afectiunea poate fi prezenta la maini sau la picioare. Cauza este adesea genetica, iar degetul suplimentar mai este numit si cifra supranumerara.
Dermatografismul/dermografismul reprezinta o afectiune comuna, benigna a pielii, un tip de urticarie fizica, cunoscuta si sub numele de scrierea pielii. Apare ca o reactie alergica fizica obisnuita ce provoaca aparitia pe piele a urticariilor rosiatice(dupa aplicarea unei presiuni asupra pielii). Aceasta afectiune este relativ rara, afectand intre 2% si 5% din populatie.
Limba geografica este o afectiune inflamatorie, insa inofensiva care afecteaza suprafata limbii. Limba este in mod normal acoperita cu niste umflaturi mici (rozete) care sunt de fapt, proeminente scurte, fine, asemanatoare parului. In cazul limbii geografice, petele apar ca niste insule rosii, netede, adesea cu marginile usor ridicate. Leziunile se vindeca frecvent intr-o zona si apoi migreaza intr-o alta parte a limbii.
Hemangiomul infantil este un semn din nastere care arata ca o capsuna. Are o evolutie caracteristica, cu o crestere rapida initiala, urmata de o involutie lenta. Cel mai precoce semn este albirea pielii in zona afectata, urmata de aparitia de capilare dilatate (telangiectazii), iar apoi de o pata rosie/violacee. Hemangiomul se dezvolta doar in primele 5 luni dupa nastere , atingand aproximativ 80% din dimensiunea sa maxima la varsta de 3 luni.
Citeste si: 7 afectiuni rare care pot provoca invidia celorlalti