Ce este tigrul de platan? Tigrul platanului(de platan) este denumit stiintific Corythucha ciliata. Este o specie de hemiptera, o plosnita din familia Tingidae. Hrana principala a acestei mici insecte este reprezentata de seva din frunzele platanului.
Cum a aparut tigrul de platan in Romania? Corythucha ciliata e originara din America de Nord, din jumatatea estica a continentului (estul SUA si al Canadei) . In Europa, a aparut in 1964 in Italia, la Padova. Specia s-a raspandit incet si sigur in aproape toata lumea. in tara noastra, tigrul de platana a fost observat pentru prima data in 1990 in zona Craiovei. Specia este prezenta in toata tara. Raspandirea a fost posibila, in principal, prin intermediul puietilor de platani adusi in Romania. De asemenea, au fost adusi de oameni din strainatate pe haine si alte diverse obicte.
De ce ne inteapa tigrul de platan? Raspunsul poate parea uimitor pentru uni. Tigrul de platan ne inteapa, deoarece confunda pielea umana cu frunza de platan! Nu se hraneste cu sange. Cand se intampla, de obicei, moare!
Simptome dupa intepatura tigrului de platan. Persoana intepata de aceasta insecta minuscula poate prezenta mici umflaturi si mancarime in zona afectata. In situatii rare, se pot dezvolta dermatite si reactii sistemice generalizate. Cauzele acestor reactii nu sunt foarte clar cunoscute, Presupunerea speciliastilor? Saliva insectei care este injectata in momentul intepaturii ar constitui cauza. Din fericire, ciupiturile acesto insecte nu sunt periculoase si nu transmit boli!
Tigru de platan. Metode de combatere. Masuri macro:
- stropirea cu jeturi puternice de apa pe frunzele platanului pentru a indeparta stadiile nimfale timpurii, care apar in martie – aprilie.;
- indepartarea frunzelor picate toamna. Asa va fi redus numarul adultilor de tigru de platan care intra in hibernare;
- folosirea diferitelor tratamente cu insecticide care actioneaza fizic asupra nimfelor si adultilor, cum sunt uleiul de petrol, fosfatul de potasiu sau alte uleiuri minerale.
Tigru de platan. Metode de combatere. Masuri pentru omul de rand:
- foloseste spray-ul de tantari. Este eficient si in cazul tigrului de platan;
- planteaza azalee in curte. Acesti arbusti nu permit inmultirea tigrilor de platan.
- mentine solul umed si asigura zone umbrite plantelor din curte. Aceste insecte se simt atrase de mediile calduroase, insorite si uscate
- aplica un insecticid pe plantele cu probleme. Indeparteaza si arde frunzele infestate.
Citeste si: Cum sa scapi de tigrul de platan