Cum sa lipesti sticla

Cum sa lipesti sticla

Vaza preferata s-a spart si nu-ti vine sa renunti la ea? Daca nu e facuta zob, o poti repara. La fel poti proceda cu orice obiect de sticla. Exista adezive speciale pe piata. Iti trebuie, bineinteles, si putina rabdare, deoarece reparatia poate fi destul de meticuloasa. Depinde cat de avariat este obiectul spart.

Cum sa lipesti sticla:

1. Alege un adeziv. Asa cum scriam si mai sus, ai nevoie de un lipici special creat pentru sticla. Altfel, obiectul lipti nu va rezista. Adezivii pe baza de silicon sunt transparenti si rezista foarte bine. Ai grija, insa, cum manipulezi tubul de lipici, deoarece acesta poate fi toxic. Lipiciul pentru acvarii, de exemplu, se incadreaza in aceasta categorie. Rasinile acrilice cu intarire la ultraviolete (UV) sunt excelente, de asemenea, pentru repararea obiectelor de sticla transparenta. Acest adeziv necesita expunerea la lumina soarelui sau sub o lampa UV. Altfel nu va prinde. Nu e o solutie potrivita pentru sticla opaca/ colorata , care poate bloca lumina. In cazul in care repari un obiect ce va fi expus la apa, foloseste un adeziv impermeabil. In general, adezivii siliconici si rasinile acrilice sunt rezistente la apa. In schimb, daca repari un obiect folosit pentru alimente/apa, verifica ambalajul lipiciului si vezi daca poate fi folosit in acest scop. Cum spuneam, unii adezivi sunt toxici chiar si dupa uscare!

2. Curata partile sparte de sticla cu apa si sapun. Dupa spalare(cu grija sa nu te tai), sterget fiecare bucata cu o carpa curata. Piesele se vor prinde cel mai bine daca sunt curate, uscate si fara ulei. Poarta manusi de latex in timp ce folosesti adezivul. Te vei proteja impotriva substantei lipicioasa, care, odata ajunsa pe piele, se curata extrem de greu. Petele dificile pot fi curatate cu vata de otel.

3. Aplica adezivul pe una dintre partile rupte. Aplica o cantitate mica de lipici, avand grija sa il distribui uniform, lipici de-a lungul uneia dintre marginile rupte.

4. Apasa cele doua parti rupte, incercand sa le potrivesti cat mai bine(sa arate, daca se poate, la fel ca inainte de spargere). Tine apasat in aceasta pozitie timp de un minut.

5. Lasa adezivul sa se stabilizeze. Acest lucru va dura undeva intre cateva minute si 24 de ore, in functie de tipul si marca de adeziv. Chiar si in cazul in care ti se pare ferm, evita folosirea obiectului reparat timp de 24 ore. Daca lipesti cu adeziv UV, pune obiectul reparat in lumina directa a soareluisau sub o lampa UV. Astfel adezivul se va intari eficient. In schimb, lipiciul pe baza de silicon necesita minimum 3-4 ore pentru a se intari. Nu e necesara lumina solara si si prinde in cam orice conditii(umiditate intre 5%–95% umiditate; temperatura intre 5 si 50 grade Celsius). Nu strange prea tare sticla in timp ce o repari! Risti sa o spargi si sa te ranesti!

6. Curata excesul de lipici cu o lama de cutit/ o lama clasica de barbierit. De obicei, oricat ai fi de atent/a, adezivul se va scurge si in locuri unde n-ar trebui sa fie, stricand astfel aspectul obiectului reparat. Curata, asadar, cu grija, excesul de lipici, dupa ce se usuca! Da cu o carpa umeda la final pe obiect. Nu va ramane niciun semn inestetic, mai ales ca adezivii pentru sticla sunt de obicei incolori.

Citeste si: Cum sa repari ecranul spart al telefonului. Poti face asta acasa

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Petele de sange de pe haine pot fi indepartate cu usurinta, atunci cand sunt proaspete. Cu cat...
Cutitul tau preferat nu mai taie? E timpul sa-l ascuti! Pentru a face asta ai nevoie de...
Cartoful este un ingredient de baza in multe bucatarii ale lumii. Poate fi preparat in zeci de...