Cum sa-ti infrumusetezi casa cu un buget restrans:
Amesteca texturile. Utilizarea diferitelor texturi confera spatiului un aspect nou, profesional. Daca ai o canapea din piele, spre exemplu, poti adauga niste perne sau paturi pufoase sau matlasate pentru a crea un echilibru vizual. De asemenea, spatiile cu obiecte din lemn, cum ar fi biblioteca, trebuie combinate cu cateva accesorii metalice pentru a-l face mai interesant. Evita combinarea lucrurilor cu aceleasi finisaje sau texturi. De exemplu, daca ai o masuta de cafea metalica, pune pe ea un vas de lemn in locul unuia de metal.
Pune un covor mare in sufragerie. Un covor leaga toata mobila si transforma camera intr-un spatiu mai mare. Alege un covor care sa ocupe cea mai mare parte din mijlocul sufrageriei. Aseaza-l in centrul camerei, astfel incat cel putin 2 picioare ale canapelei sau fotoliilor sa se afle e pe el. Poti alege chiar un covor cu o culoare sau cu un model indraznet, care sa fie piesa de exceptie intr-o camera cu o multime de culori si modele neutre.
Mascheaza aglomerarea de obiecte. Casele de lux nu sunt aglomerate! Asadar, ascunde obiectele mici care risca sa invadeze locuinta. Spre exemplu, strange jucariile pentru animale de companie sau pentru copii intr-un dulap sau intr-un cos de jucarii. Plaseaza boluri decorative pe holuri pentru a depozita lucruri precum chei si alte obiecte mici.
Umple pernele in exces. Pernele supraumplute arata ca niste obiecte scumpe de hotel. Umple husele de perna cu insertii putin mai mari decat husele. Aseaza pernele pe canapele, fotolii si paturi, astfel inca oaspetii sa se simta precum intr-un hotel de 5 stele! De exemplu, daca ai huse de perna de 46 cm, umple-le cu insertii de perna de 51 cm.
Plaseaza perdelele/draperiile mai sus. Perdelele mai inalte creeaza iluzia unui tavan mai inalt. Instaleaza barele pentru perdele aproape de tavan, nu chiar deasupra ferestrelor. Alege draperii lungi si fluide, care vor crea senzatia unui spatiu primitor. Peretii standard au o inaltime de aproximativ 2,4 m, asa ca poti folosi draperii cu o inaltime de 2,4-3,0 m.
Instaleaza cateva lucrari de arta. Lucrarile de arta ieftine pot imbunatati aspectul oricarei incaperi. Poti gasi piese de arta ieftine la magazine second-hand sau in magazine cu reduceri. Alege cateva piese mari si indraznete, care vor crea un aer luxos in interiorul casei tale. De exemplu, ai putea agata cateva tablouri cu natura moarta, cu fructe, legume si alte ingrediente in bucatarie sau sufragerie. De asemenea, ai putea sa folosesti un vechi tablou portret cu rama aurie pe un perete din holul de la intrare. Astfel, vei crea o buna impresie oricarui musafir.
Decoreaza cu plante. Astfel vei revitaliza rapid o camera plictisitoare. Pune vaze cu flori in toata casa, pentru a da un pic de culoare sau umple boluri decorative cu ghinde si diverse crengute, pentru a oferi un aspect natural mai rustic. Daca ai camere cu multa lumina naturala, plaseaza in ele o jardiniera cu plante tropicale unice. De asemenea, un vas cu fructe artificiale va anima spatiul monoton.
Expune antichitati. Facand asta, vei oferi casei tale un aspect mai bogat. Daca nu ai antichitati autentice, expune doar obiecte ce par vechi. Lampile in stil antic si accesoriile metalice de toate tipurile sunt alegeri bune. De exemplu, daca ai mese de e o parte si de alta a unei canapele, plaseaza o lampa de alama antica pe una dintre mese si un bol metalic cu aspect vechi pe cealalta.
Utilizeaza vopseluri neutre. Culorile neutre scot in evidenta accentele elegante. Alege nuante de gri, crem si maro pentru vopseaua de baza. Culorile neutre sunt utile in special la parter si in incaperile comune precum sufrageria. Poti adauga note de vopsea in culori indraznete pentru incaperi mai intime, cum ar fi dormitoarele sau baile. Nuantele neutre creeaza un mediu calm. Foloseste culori neutre mai deschise in camerele care ar trebui sa apra mai mari.
Vopseste obiectele de bucatarie. Transforma obiectele noi intr-unele ce vor parea nou-noute! Trebuie doar sa le colorezi cu vopsea inox! De exemplu, acopera frigiderul ingalbenit de timp cu o astfel de vopsea. La fel poti proceda cu masina de spalat vase sau cu blatul!Exista diferite tipuri de vopsea inoxl pentru diferite obiecte. Citeste eticheta produsului, inainte de a-l cumpara!
Foloseste oglinzi. Oglinzile pot face ca spatiile sa para mai mari si mai luminoase. Agata oglinzi decorative in zone cheie. Un perete unic cu oglinda reflecta lumina si creeaza impresia unui spatiu suficient de mare. Daca este posibil, plaseaza oglinzile langa ferestre si usi care duc spre exterior; aceasta este o modalitate ideala de a lasa sa patrunda mai multa lumina si poate chiar crea iluzia unui spatiu cu mai multe ferestre.
Revopseste dulapul/mobilierul vechi. Refinisarea pieselor vechi din lemn ofera un aspect nou si elegant. Curata vopseaua veche sau finisajul de pe lucruri precum dulapuri de bucatarie sau rafturi din lemn. Revopseste-le cu o culoare eleganta, pentru a se potrivi cu restul decorului deja actualizat. De exemplu, daca dulapurile de bucatarie au o culoare de lemn natural decolorat, revopseste-le negru mat sau gri pentru a oferi senzatia de ,odern.
Actualizeaza corpurile de iluminat. Investeste in lumini de calitate care sa scoata in evidenta camera respectiva. Scapa de corpurile de iluminat vechi si si inlocuieste-le cu lumini suspendate sau candelabre moderne. Alege corpuri de iluminat cu aspect antic sau lumini in stil industrial.
Cumpara mobilier din catifea. Catifeaua pare scumpa, dar nu trebuie sa fie neaparat. Cauta o canapea din catifea la reducere sau cumpar-o la mana a doua. Apoi instaleaz-o in sufragerie lau living, unde va arata ca o piesa de exceptie! Daca nu gasesti o canapea la un pret accesibil, cauta un fotoliu din catifea. Culorile precum roz, verde smarald si albastru sunt alegeri excelente pentru o piesa de mobilier de catifea cu aspect scump.
Citeste si: Cum sa decorezi un apartament. Varianta ieftina, dar eleganta