Cum sa pastrezi ordinea in casa. 3 metode eficiente de curatenie

Cum sa pastrezi ordinea in casa. 3 metode eficiente de  curatenie

Casa trebuie sa fie mereu curata, daca vrei sa te simti cu adevarat bine, dupa o zi obositoare de munca. Ce te faci, insa, cand ai scapat lucrurile de sub control, iar caminul tau pare o aglomerare interminabila de obiecte inutile. Pai... cauti o metoda sa le reorganizezi. Azi, iti dam o mana de ajutor.

Metode eficiente de curatenie:

1. Metoda japoneza. Marie Kondo a patentat aceasta metoda foarte usor de aplicat. Principul ei de baza: ramai organizat , indiferent daca stai in casa ta sau in a altui(chirie, gazda etc).

- nu incepe sa faci ordine pana nu arunci toate obiectele inutile. Acest ritual ar fi bine sa aiba loc cel putin o data la 2 luni;

- evalueaza totul si vezi ce-ti ofera confort. Cu siguranta nu ai nevoie de lucrurile care se afla in fundul sifonierului. Acele lucruri pot declansa doar amintiri. Asa ca nu le pastra pe ideea poate le mai port. Asta n-o sa se intample, cel mai probabil, iar spatiul din dulapul tau va fi limitat;

- arunca lucrurile vechi cu valoare sentimentala. Amintirile tale nu vor disparea odata cu aceste obiecte total inutile;

- sorteaza lucrurile pe categorii;

- nu umple la refuz sertarul. Trebuie sa vezi toate lucrurile pentru a-ti da seama mereu ce trebuie pastrat si ce nu. De exemplu, in cazul unui sifonier, pune lucrurile pe verticala;

2. Metoda imbratisarii. Leo Babauta, cel care a creat un blog despre minimalism, crede ca e bine sa te gandesti intai la motivul pentru care vrei sa cumperi un lucru. S-ar putea sa ai un sentiment de siguranta, de aprobare sau de confort. Gandestete-te la ceea ce ai cu adevarat nevoie si la ceea ce crezi ca ai nevoie.

- curatenia e mai eficienta, spune Leo, daca te ocupi de lucrurile mici, marunte. Exemplu? Daca ai scapat suc,  cafea pe parchet, sterge imediat urmele si doar zonal. Nu te apuca sa faci curatenie pe toata suprafata parchetului.

- curata numai zonele pe care le poti cuprinde cu bratele, fara sa umbli in jurul intregii camere. Daca te muti dintr-o zona in alta, poti termina curatenia de 2 ori mai repede decat de obicei.

- ai decis de ce lucruri ai nevoie? pregateste 3 cutii pe care le vei eticheta astfel: 1. pastreaza; 2. poate e nevoie; 3. arunca. Cutia cu numarul 2 va sta maximum 6 luni pe raftultau. Apoi, trebuie sa arunci ce nu folosesti.

3. Metoda Messies anonymous. Aceasta metoda a a fost implementata in 1982 de catre Sandra Felton, o femeie din SUA care si-a pierdut disertatia in propria casa. Obosita sa se tot invinovateasca, Sandra a hotarat sa isi faca propriile reguli:

- e usor de facut curatenie, daca o intretii. Daca e ordine si fiecare obiect are locul sau in casa, nimic nu va fi mai usor decat curatenia.

- invata-i pe cei mici sa trateze curatenia ca pe o joaca. Ofera-le recompense , dupa ce fac un lucru pozitiv in acest sens.

- foloseste 3 cutii etichetate dupa cum urmeaza: 1 arunca, 2 de dat sau de vandut si 3 de depozitat. In cea din urma, ar trebui sa existe numai lucruri necesare.

- daca o treaba dureaza mai putin de 30 secunde (de exemplu, spalarea unei farfurii), fa-o pe loc;

- din cand in cand, priveste-ti casa ca si cum nu ar fi a ta. Asa iti vei da seama mai usor ce trebuie imbanatatit la ea.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Curatenia din casa este o mare provocare pentru orice gospodina. Bucataria si baia sunt locurile in care...
Detii o casa de vacanta la munte sau intr-un sat pitoresc de pe meleagurile autohtone? Atunci stii...
Esti proprietar de casa? Atunci stii deja ca resposabilitatile sunt mult mai mari decat ale unui chirias....