Prin colectarea fumului condensat din partea superioara a unui aragaz, poti produce propriul fum lichid la domiciliu. Practic, fortezi condensarea fumului, apoi colectezi lichidul.
Condensarea fumului. Pasi:
- foloseste o afumatoare sau un gratar cu cos de fum;
- alege cu atentie lemnul care va arde, pentru ca acesta va da si aroma fumului. Poti alege mar, maslin, prun si fag(ultimele 2 ideale pentru afumarea carnii)
- inmoaie lemnul in apa pentru a te asigura ca vei avea un fum bun;
- pune o tava de copt Bundt pe partea superioara a cosului de fum si acoper-o cu un vas de amestecare metalic, cu capul in jos.
- pune o punga de gheata peste vasul metalic.
- fumul se va ridica prin cosul de fum, prin gaura din tava, si va fi colectat in vasul de amestecare.
- gheata raceste vasul de amestecare, provocand condensarea pe partile laterale ale bolului catre tava.
De ce fum homemade in detrimentul celui din magazin?
- fumul lichid de uz casnic nu contine aditivi chimici pentru culoare sau aroma;
- fumul lichid facut acasa iti permite sa controlezi aroma fumului, prin aleerea tipului de lemn.
- gustul e mai bun, mai rafinat decat cel al fumului de magazin;