De ce isi freaca piciorusele? Nu e nimic atat de complicat. Mustele isi freaca membrele pentru a le curata. Orice musca are par pe tot corpul. Firele de par de pe membre servesc drept detectoare pentru zbor, pentru gasirea hranei si orice tine de zborul insectei. De aceea, musca isi mentine tot timpul membrele curate, frecandu-le aproape fara incetare. Membrele au, insa, un alt rol esential pentru muste: sunt precum papilele gustative la om. Membrele au receptori gustativi. Practic, atunci cand o musca aterizeaza pe mancare, picioarele se infrupta deja din acel aliment.
Cum se hranesc? Aceste insecte nu pot mesteca, asa ca trebuie sa isi bea hrana. Daca mancarea colectata este solida, musca are un ritual special pentru a o transforma in ceva comestibil. Ea regurgiteaza sucuri digestive pe hrana viitoare. Acele sucuri dscompun hrana in mici fragmente ce pot fi baute.
De ce sunt periculoase, daca ajung pe hrana umana? Destul de des, mustele stau pe mancarea noastra. Ele pot parea inofensive, dar nu este asa. In primul rand, elibereaza sucurile digestive care nu sunt tocmai sanatoase. La fel de nesanatos pentru om: mustele zboara in diverse locuri insalubre precum tomberoane, toalete sau starvuri, adunand pe membre microbi periculosi. Unii dintre microbii pe care ii transfera musca pot provoca chiar boli, cum ar fi holera si tifoida. A existat chiar si un experiment care sa demonstreze ca musca e periculoasa pentru sanatatea omului. S-au umplut doua castroane, unul cu orez alb si altul cu condimente (praf rosu). Mustele erau lasate sa intre, migrand din bolul de condimente in bolul de orez si viceversa. Nu dupa mult timp, orezul s-a umplut de condiment rosu. Concluzie: musca poate transfera pe membre o multime de microorganisme periculoase! Asadar, arunca mancarea daca ai siguranta ca musca a stat foarte mult pe ea. In schimb, daca doar aterizeaza pe alimente si nu sta decat cateva secunde, hrana poate fi consumata de catre om, deoarece microbii nu au timp sa se aseze. In plus, persoanele sanatoase, cu sisteme imunitare suficient de puternice, pot respinge diversi paraziti adusi de musca pe alimente.
Cum merg? Mustele zboara, dar au si capacitatea de a se deplasa pe diverse suprafete. Se pot plimba atat pe suprafetele orizontale, cat si pe cele verticale si chiar cu susul in jos. Fac asta deoarece fiecare dintre picioarele unei muste are doua tampoane cu par minuscul, iar acele fire de par produc o substanta asemanatoare unui lipici ce permite insectei sa aiba o aderenta excelenta.
Cum vad? Mustele au ochi unici, compusi, ce contin intre 3000 si 6000 de ochi mai simpli! Ochii unei muste nu se misca, dar vederea se proiecteaza la aproape 360 de grade. Deci, aproape oriunde te-ai afla, musca vede orice miscare. Spunem aproape pentru ca exista, totusi, o slabiciune de vedere. Fa un experiment simplu. Incearca sa prinzi in palma o musca aflata la odihna pe masa sau perete, de exemplu. Din aproape orice pozitie, vei esua. Daca , in schimb, o ataci frontal, fara miscare brusca, ai sanse sa o prinzi. Se pare ca nu vede in acel unghi. Revenind la anatomia ochilor, pe langa cei doi ochi compusi, o musca mai are trei ochi simpli amplasati pe frunte, care servesc drept busola si ii permit sa navigheze.
Cum percep miscarea? Te-ai intrebat vreodata de ce este atat de greu sa lovesti o musca? Ei bine, pentru o musca, suntem prea lenti. Asta pentru ca ea vede lucrurile cu incetinitorul, in comparatie cu noi. Altfel spus are o perceptie diferita asupra vitezei. Viteza perceputa de ochiul uman este , de exemplu, de doua ori mai mare pentru o testoasa si de patru ori mai lenta pentru o musca. Porneste un videoclip la o viteza de 0,25x si imagineaza-ti pe cineva care se apropie de tine cu aceasta viteza. Ei bine, cam asa te vede o musca.
Cum si cat zboara? O musca are doar un set de aripi. Dar, pe langa perechea de aripi, are si asa-numitele haltere, care-i permit sa decoleze rapid. Cu milioane de ani in urma, aceste haltere reprezentau a doua pereche de aripi. In prezent ajuta la decolare si, de asemenea, la echilibru in aer. Daca o musca pierde una dintre haltere, va incepe sa zboare in cerc. Daca le pierde pe ambele, nu va mai putea zbura. De asemenea, chiar daca aripile unei muste bat de pana la 1000 de ori pe minut, ea zboara foarte lent, atingand o viteza maxima de 7,2 km/h. Musca din zonele urbane, cu destui oameni si gunoi in jur, nu se deplaseaza prea departe, avand un teritoriu de aproape un kilometru. In schimb, musca din zonele rurale exploreaza mai mult, putand sa zboare chiar si 11 km!
Cat traiesc si cum se inmultesc? Durata de viata a unei muste este de aproximativ 30 zile. In aceasta perioada, ea poate depune in medie intre 500 si 800 de oua; nu toate o singura data, ci in cicluri de 75-100. Ouale eclozeaza in 24 ore si este nevoie de o saptamana pentru ca un ou sa se transforme intr-o musca . Apoi ciclul continua. In climatele mai reci, acest proces poate dura de doua ori mai mult.
Mustele si ecosistemul. Chiar daca mustele produc un zgomot enervant si cauta mereu sa se aseze pe alimente, rolul lor in natura este foarte important. Sunt responsabile cu polenizarea florilor: colecteaza nectarul de la ele, care se lipeste de parul de pe corp, apoi polenizeaza urmatoarea floare la aterizarea pe ea. De asemenea, daca mustele nu ar exista, planeta noastra ar fi mai murdara: mustele recicleaza o parte din deseurile umane. Aceste insecte sunt, in plus, o parte importanta a ecosistemului, deoarece reprezinta hrana pentru pasari, paianjeni, soparle, broaste etc. Fara muste, toate ar disparea.
Ce le atrage?
1. Surprinzator sau nu, in primul rand, mustele sunt atrase de alte muste. Inclusiv mirosul atrage in aceasta directie; iar mirosul unei muste este uimitor. Asadar, daca in casa ta se afla chiar si o singura musca, fii pregatit/a sa apara si altele. De asemenea, suprafetele murdarite de muste sunt elemente de atractie pentru alte muste. Asa ca mentine casa curata.
2. Alimentele stricate. Mustele iubesc gunoiul si produsele putrezite. Ele depun oua in alimente putrede(mai ales carne). Evident, pentru a evita neplacerile, ai grija sa golesti cosul de gunoi frecvent si sa nu lasi mancarea descoperita.
3. Dulcele lichid. Mustele au o slabiciune pentru dulce (sau ma bine-zis un picior pentru dulce, pentru ca acolo sunt receptorii gustativi). Le place, asadar, orice lichid zaharos, dar si sucul sau otetul.
4. Locurile cu multe bacterii. Mustele sunt atrase de locuri precum canale si scurgeri, unde se pot ascunde si de unde pot consuma bacterii. Curata aceste locuri si nu uita, in acelasi timp, sa acoperi toate crapaturile din podea, tavan si pereti, pentru a evita intrarea mustelor in locuinta.
Citeste si: Cum sa scapi de MUSTE. 4 metode simple si eficien