De ce ne invelim noaptea chiar si pe timp de vara

De ce ne invelim noaptea chiar si pe timp de vara

Noaptea avem tendinta sa ne dezvelim si sa ne intoarcem de pe o parte pe alta. Putine persoane, insa, dorm toata noaptea dezvelite. Cei mai multi dintre noi, preferam sa tragem patura peste noi, chiar daca temperatura din camera este ridicata. De ce facem asta? Exista o serie de explicatii cat se poate de logice.

De ce ne invelim noaptea, chiar daca e cald. Patura/plapuma:

Regleaza temperatura corpului. Suntem fiinte cu sangele cald, ceea ce inseamna ca organismul nostru isi regleaza temperatura interna, iar acest lucru ne ajuta sa ramanem calzi. Cu toate acestea, atunci cand suntem intr-un somn adanc, tot controlul nostru se estompeaza . Practic, patura ajuta corpul sa isi faca ajustarile si sa mentina temperatura de care avem nevoie.

Face parte din rutina de somn. De asemenea, suntem creaturi cu obisnuinte, iar folosirea paturii pe timp de noapte este un obicei impamantenit de ceva vreme. De aceea, cand ne culcam si ne acoperim cu o patura, corpul nostru primeste semnalul ca este timpul sa dormim.

Scade stresul si anxietatea. Serotonina este unul dintre substantele care ne ajuta sa ne simtim bine, sa fim calmi, fericiti. Atunci cand suntem stresati si anxiosi, este dificil sa adormim. Practic, odata ce ne invelim, cantitatea de serotonina creste, iar sentimentele negative incep sa dispara.

Ne ajuta sa adormim. Paturile creeaza un microclimat: o bariera in care temperatura nu se schimba prea mult. Astfel, pielea se incalzeste, iar factorii din jur care ne racesc corpul nu ne afecteaza la fel de mult. Rezultatul? Adormim mai repede si avem un somn mai bun, mai odihnitor.

Ne simtim protejati si in siguranta. Paturile declanseaza sentimentul de siguranta, deoarece cea mai frecventa frica pe care am avut-o cand eram copii era teama de intuneric. Practic, ne-am obisnuit sa ne invelim de mici, atunci cand aceasta teama se declansa. Patura ne-a ajutat sa combatem acea frica si ne-a oferit siguranta de care aveam nevoie. Chiar daca ne-am maturizat, patura continua sa ne apere de frica incontrolabila de intuneric.

Citeste si: Cum se face o patura din tricouri

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Facturile la electricitate au crescut considerabil in ultima perioada. Din aceasta cauza, dar si pentru protectia mediului,...
Detii o casa de vacanta la munte sau intr-un sat pitoresc de pe meleagurile autohtone? Atunci stii...