Nu te mai teme! Testul de sange e usor si dureaza foarte putin. Cat despre durere, nu e deloc groaznica, asa cum crezi! Nu uita: analiza sangelui este esentiala pentru sanatate. Pe baza ei, medicul va oferi tratamentul potrivit.
NOTIUNI DE BAZA
1. Discuta cu medicul de familie. El te va instiinta daca ai nevoie sau nu de un test de sange. Daca ti-e teama de rezultatul probei de sange sau de recoltare in sine, spune-i medicului. Te va linisti si iti va spune cat de importante sunt analizele de sange pentru sanatatea ta.
2. Discuta cu un nutritionist. Acesta va stabili daca ai o nutrititie potrivita si daca e nevoie de analize de sange pentru a determina nivelul de vitamine si minerale, precum si pentru a afla daca ai vreo deficienta. Consulta nutritionistul daca:
- esti insarcinata;
- ai primit acest sfat de la un profesionist din domeniul medical;
- ai diabet zaharat, anomalii de absorbtie si / sau sensibilitate fata de unele alimente / alergii;
- esti vegetarian, vegan sau urmezi orice alt regim alimentar.
3. Vorbeste despre posibile analize de sange cu un specialist in medicina sportiva. Daca esti atlet, suferi de anumite probleme musculare sau ai suferit in trecut de o ruptura musculara, medicul specialist poate comanda, de asemenea, analize de sange. Acestea pot dezvalui potentiale suferinte precum artrita.
4. Consulta un medic naturopat. Specialistii in naturopatie imbina remediile naturale cu stiinta medicala. Un astfel de medic iti poate recomanda analize de sange pentru a determina:
- intoleranta la gluten;
- tratamentul durerilor de cap;
- dezechilibrul hormonal;
- o serie de alte probleme.
5. Analize de sange din proprie initiativa. In zilele noastre, nu mai e obligatoriu sa treci pe la medic pentru a putea obtine o trimitere catre laboratorul de sange. Azi, poti merge direct la un asemenea laborator pentru a face testul de sange. Recomandabil, insa, este sa apelati la un medic hematolog. Sfaturile noastre sunt urmatoarele:
- nu face analizele de capul tau; nu vei avea la dispozitie un doctor care sa interpreteze analizele si sa iti prescrie tratamentul potrivit;
- nu mai lua de bune informatiile de pe internet. Nu sunt intotdeauna credibile. Astfel, poti incerca sa interpretezi singur analizele de sange, insa e foarte posibil sa gresesti si apoi sa iei un tratament gresit;
- unele laboratoare ofera doar rezultatele analizelor, fara reteta aferenta, eliberata de medicul specialist.
PREGATIREA PENTRU ANALIZE
1. Ce nu ai voie sa faci inainte de a da sange. Pentru a nu afecta rezultatele analizei, ai interdictii:
- Nu manca sau bea cu maximum 12 ore inainte(cei mai multi medici nu sunt atat de exigenti; iti cer sa nu mananci dimineata, inainte de analize);
- nu mai lua medicamente.
2. Ia o prescriptie medicala. Dupa ce medicul a stabilit ca esti bun de analize, mergi la un spital sau la un laborator specializat. Vei ajunge, cel mai probabil, intr-un laborator de colectare de sange. Ti se va lua mostra de sange, apoi va fi analizata ori acolo, ori intr-un laborator mai mare.
3. Furnizeaza informatii specialistului in recoltare de sange. Acesta iti va pune o serie de intrebari inainte de recoltare. Coopereaza cu el, deoarece exista unele motive pentru care te chestioneaza:
- iti verifica identitatea;
- vrea sa stie daca ai alergii la latex;
- doreste sa fii relaxat inainte de recoltare.
4. Relaxeaza bratul. Daca bratul nu e relaxat, venele se vor ascunde, iar specialistul va avea dificultati in a recolta sange. In plus, s-ar putea sa te doara, daca stai incordat. Asadar, muschiul relaxat si palma orietata in sus;
5. Lasa specialistul sa-si faca treaba. Multi pacienti dau inapoi cand vad acul. Nu face asta, fiindca e pierdere de timp si de nervi. Relaxeaza bratul. Nu va dura mult si e doar spre bine tau! Dupa ce specialistul va gasi o vena potrivita(daca e nevoie, va folosi un garou pentru vascularizare), va dezinfecta zona cu un tampon imbibat in alcool, iar apoi va pozitiona acul la 15 grade si te va intepa pentru a incepe procesul de recoltare. Vei simti doar o piscatura. Recoltarea va dura intre 30 secunde si 4-5 minute, in functie de fluiditatea sangelui;
6. Alunga anxietatea. Cat sangele este extras, incearca sa ramai calm. Daca nu suporti sa vezi sange, nu te uita! Altfel, risti sa lesini. Pentru calmare, e recomandabil sa te gandesti la lucruri frumoase pe parcusul recoltarii de sange.
CAND SI DE CE SE FAC ANALIZELE SANGELUI?
1. Periodic. Specialistii recomanda sa facem analizele de sange o data pe an sau la maximum 2 ani. Asa o sa aflam, mai ales daca anumite simptome lipsesc, daca avem probleme de sanatate. Datorita analizelor de sange aflam:
- nivelul de zahar din sange; acesta poate indica debutul diabetului sau a altor tulburari metabolice;
- nivelurile de colesterol; acestea sunt un indicator al sanatatii sistemului cardiovascular;
- nivelurile de globule rosii si albe.
2. Boala neidentificata sau dureri. Daca esti bolnav si medicii nu reusesc sa dea un diagnostic precis sau daca nu pot identifica sursa unei dureri, vei fi trimis cat mai repede posibil sa faci analize de sange! Astfel, afectiunea va fi depistata.
3 Expunerea la boli transmisibile. In acest caz, medicul te va trimite la analize, pentru a determina daca ai contactat boala respectiva. Iata cateva boli contagioase:
- hepatita;
- monucleoza;
- infectii bacteriene;
- alte infectii virale rare.
4 Alte boli periculoase. Analizele se fac si pentru a depista boli nedorite precum:
- cancer;
- diabet;
- boli tiroidiene;
- boli de rinichi;
- boli de ficat;
- disfunctionalitate pancreatica;
- disfunctia vezicii biliare.
5. Test antidrog, antidoping. In unele domenii de activitate, angajatorul poate cere probe de sange pentru depistarea unor substante interzise ca:
- amfetaminele;
- PCP(fenciclidina);
- marijuana;
- cocaina;
- opiaceele.
6 Alte pericole. Medicii te trimit sa faci analize ale sangelui si in alte situatii care pot periclita sanatatea:
- testarea pentru sarcina;
- testarea pentru deficiente de vitamine sau minerale;
- testarea genetica;
- testarea nivelului tiroidian.