Ce este o criza de lactatie si cum sa ii faci fata

Ce este o criza de lactatie si cum sa ii faci fata

Mai mult de 80% dintre mame alapteaza bebelusii. Majoritatea dintre acestea se confrunta cu o criza de lactatie. Daca ti se intampla, stii ca e o perioada grea si stresanta in care trebuie sa faci fata plansului continuu al copilului, exasperarii si chiar dezamagirii in ceea ce priveste propriile abilitati de mama.

Astazi, ne-am propus sa vorbim despre criza de lactatie. Ce este, ce o declanseaza si cum poti trece peste aceasta situatie deloc placuta.

Ce este criza de lactatie/alaptare? Vorbim despre acea perioada in care bebelusul tau pare sa fie nemultumit de laptele pe care i-l oferi. Nu mananca mult si e adesea infometat. De asemenea, se ingrasa mai putin si plang mult. Mama simte o lipsa de lapte, multa presiune si stres. S-ar putea chiar sa te gandesti ca nu esti o mama suficient de buna!

De ce se intampla criza de lactatie/alaptare? Acest episod nedorit se intampla atunci cand copilul are nevoie de mai mult lapte . Capacitatea lui de a suge se dezvolta pe masura ce creste si are nevoie de mai putin timp pentru a se hrani. Corpul tau primeste aceste semnale si stocheaza mai putin lapte - ceea ce in cele din urma se dovedeste a nu fi suficient pentru bebelus.

Cand se intampla criza de lactatie/alaptare? Se poate intampla de aproximativ 5 ori in primul an de viata. Altfel spus, criza de lactatie lactatiei este legata de perioada de crestere a bebelusui:

- intre una si trei saptamani;

- 6 saptamani;

- 3 luni;

- 6 luni;

- 9 luni.

Cum sa faci fata crizei de lactatie/alaptare? Primul lucru care ar putea sa-ti vina in minte este sa hranesti bebelusul cu o formula(lapte praf). Ar trebui, totusi, sa eviti acest lucru, deoarece poate provoca o scadere a productiei de lapte. In schimb, poti incerca aceste sfaturi:

- ia o pauza de la treburile casnice, pe cat posibil. Petrece mai mult timp cu copilul tau , odihneste-te si incearca sa fii mai calma;

- nu forta bebelusul sa manance, ci hraneste-l atunci cand o cere;

- constientizeaza semnele pe care bebelusul ti le da atunci cand ii este foame. Astfel, il poti hrani inainte de a incepe sa planga;

- incearca noi pozitii de alaptare;

- lasa copilul sa gaseasca cea mai confortabila pozitie in care sa se hraneasca;

- constientizeaza faptul ca aceasta criza este temprara. Nu iti pierde increderea in sine, gandindu-te ca nu esti capabila sa il granesti pe cel mic!

Citeste si: Lucruri pentru care o mama nu trebuie sa isi ceara niciodata scuze

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
Laptele matern este foarte sanatos si medicii incurajeaza mamele sa-si hraneasca astfel bebelusii. Insa alaptarea poate fi...