De ce unii bebelusi se nasc cu par si altii fara par

De ce unii bebelusi se nasc cu par si altii fara par

Un mit spune ca o femeie insarcinata care sufera de arsuri stomacale va naste un copil cu o podoaba capilara bogata. In 2006, cativa cercetatori au analizat aceasta legenda. Rezultatul a fost cel putin interesant: 23 gravidute din 28 supuse testului au nascut copii cu mult par! Oamenii de stiinta au argumentat rezultatele astfel: hormonii eliberati in timpul sarcinii declanseaza cresterea parului la bebelusi!

Nu stim sigur daca acel studiu este concludent, insa vom incerca sa analizam si sa intelegem situatia. Asadar, de ce unii copii se nasc cu par si altii fara? Iata o lista de potentiale motive:

Parul unui nou-nascut se poate schimba radical, atunci cand acesta creste. Bebelusii se nasc cu foliculii de par la locul lor. Mai exact, acei foliculi vor fi prezenti la nivelul scalpului toata viata. Cu toate acestea, parul unui bebelus (sau lipsa acestuia) ar putea sa-si schimbe aspectul atunci cand acesta incepe sa creasca. Mai exact, e foarte posibil ca un nou-nascut cu o podoaba capilara bogata sa cheleasca dupa cateva luni si viceversa: un bebelus nascut fara par sa dezvolte, in cateva luni, un par frumos si dens!

Genetica. Expertii cred ca genele sunt responsabile cu cresterea/lipsa parului la bebelusi. De obicei, cresterea podoabei capilare are loc in jurul celei de-a treizecea saptamani de sarcina. Daca un bebelus incepe sa dezvolte firele de par din pantece, cel mai probabil se va naste cu par pe cap.

Hormonii materni. Nivelurile de hormoni sunt ridicate in interiorul uterului, deci pot contribui la cresterea parului bebelusului. Dupa nastere, in schimb, nivelul hormonilor scade semnificativ. Acest fenomen incetineste cresterea parului unui nou-nascut.

Nou-nascutilor fara par nu le lipsesc, neaparat, nutrientii. Intrucat bebelusii se nasc cu cantitati diferite de par, unii parinti se pot ingrijora, gandindu-se ca mama nu a avut suficienti nutrienti in timpul sarcinii sau ca bebelusul nu a primit suficient calciu. Aceste ingrijorari nu sunt sustinute de stiinta. E firesc ca orice bebelus sa aiba putin par, pana la varsta de un an. Cresterea parului ar putea fi afectata doar daca cel mic sufera de un deficit de fier sau de anumite boli. De obicei, aceste suferinte provoaca si alte simptome vizibile!

Unii nou-nascuti se nasc cu par fin, care va pica in scurt timp. Lanugo este parul care acopera corpul unor nou-nascuti. Fetusii dezvolta lanugo in jurul celei de-a patra/a cincea luni de sarcina si o elimina in jurul celei de-a sasea/ a saptea luni de sarcina. Practic, Lanugo dispare, de obicei, inainte de nastere. In cazul anumitor bebelusi nascuti prematur, acest par fin persista si dupa nastere!

Caderea parului la bebelusi e normala. Majoritatea nou-nascutilor isi pierd partial sau total parul in primele 6 luni de viata. Se intampla deoarece bebelusii isi freeaca scaplpul de saltea. Odata cu dezvoltarea, astfel de obiceiuri se vor estompa, iar parul nu va mai avea de suferit.

Citeste si: 9 motive pentru care bunicile nu ar trebui sa creasca nepotii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Candidoza bucala este o infectie cauzata de Candida Albicans, o ciuperca pe care o regasim in mod...
Daca esti parinte, trebuie sa fie precaut, deoarece chiar si produsele populare pot provoca rani si chiar...
Un nou-nascut pare o fiinta micuta si neajutorata care necesita ajutor constant din partea adultilor. Este adevarat,...