Cum puteti distruge dependenta de iPad-uri a copiilor?

Cum puteti distruge dependenta de iPad-uri a copiilor?

Revolutionarul iPad a devenit un bun al familiei, de nelipsit pentru parinti si copii.

Cu totii adoram sa ne jucam, sa ne uitam la filme, sa citim carti sau sa navigam pe internet de pe el. Greseala pe care o fac parintii e aceea de a-i familiariza pe copii, de timpuriu cu iPad-ul familiei si de a-i lasa sa-l foloseasca prea mult timp.

Copiilor le plac iPad-urile mai mult decat adultilor si majoritatea nu se pot dezlipi de ele, asadar iata o serie de reguli pe care le puteti impune, pentru a distruge aceasta dependenta:

1

Fiti fermi. Daca va privati copilul de lumea distractiei, asumati-va responsabilitatea faptelor si pastrati-va calmul. Niciodata sa nu cedati in fata rugamintilor si crizelor odraslei dumneavoastra, deoarece detineti fraiele bunului mers al lucrurilor in casa. iPad-urile pot fi folosite in scop educational si rolul dumneavoastra, ca parinte, este acela de a va ajuta copilul sa descopere si sa invete lucururi noi, activitate ce va permite sa folositi iPad-ul impreuna.

2

Fiti un bun exemplu. Daca folositi foarte mult iPad-ul, copilul dumneavoastra nu va intelege de ce el nu are voie sa faca la fel. Daca il veti supune unor reguli de folosire a iPad-ului, va trebui sa le urmati si dumneavoastra, pentru a fi un bun exemplu. In cazul in care va puteti abtine sa folositi iPad-ul, feriti-va sa fiti vazuti de copii.

3

Introduceti reguli de folosire a iPad-ului pentru toti membrii familiei. Nu este bine sa va lasati copiii sa utilizeze iPad-ul timp indelungat, deoarece acestia nu stiu sa-l ingrijeasca, in mod corespunzator, astfel bateria sau chiar intregul aparat poate avea de suferit.

Iata niste exemple de reguli, valabile pentru toata lumea ( nu doar pentru copii):

- Desemnati un loc in care poate fi folosit iPad-ul( canapeaua, bucataria, camera de zi). Nu le permiteti copiilor sa paraseasca zona respectiva daca il folosesc, cu exceptia cazurilor in care este folosit de intreaga familie pentru jocuri comune, cum ar fi Monopoly.

- Implementati o regula de reincarcare a bateriei, astfel fiecare copil va fi obligat sa puna iPad-ul la incarcat, dupa folosire. Stabiliti un loc de incarcare si instruiti-va copiii in acest sens. Totodata, asigurati-va ca toti membrii familiei se supun acestei reguli.

4

Stabiliti cand pot utiliza copiii dumneavoastra iPad-ul. Interziceti-le acest lucru atunci cand isi fac temele, cand invata sau cand luati masa impreuna. Respectati si dumneavoastra aceasta regula. Totodata evitati sa va lasati copiii sa se joace pe iPad, inainte de ora de culcare, deoarece aceasta i-ar putea mentine alerti si nu se vor putea odihni corespunzator.

5

Timpul de utilizare a iPad-ului de catre copii. Este bine sa fiti flexibili, in ceea ce priveste acest aspect, insa utilizati un cronometru si explicati-le copiilor ca atunci cand acesta suna, vor trebui sa se opreasca. In cazul in care aveti mai multi copii, acestia vor respecta cu sfintenie timpul alocat fiecaruia si-si vor monitoriza fratii. Incercati sa fixati un interval de timp de folosire, in functie de cat dureaza bateria.

6

Stabiliti ce tipuri de aplicatii pot fi folosite de catre copii. Daca observati ca anumite aplicatii creeaza dependenta sau va afecteaza negativ copilul, interziceti-le. Este bine sa monitorizati tipurile de aplicatii, pentru a va asigura ca sunt decente si corespunzatoare varstei. Nu le permiteti copiilor sa descarce orice tip de aplicatii, chiar daca sunt gratis.

7

Explicati-le copiilor ca trebuie sa-si castige dreptul de a utiliza iPad-ul. Astfel acestia vor intelege ca orice drept, trebuie castigat, depunand un anumit efort si vor ajunge sa aprecieze faptul ca se pot juca pe iPad. In loc sa ii lasati pur si simplu sa il foloseasca, explicati-le ca trebuie sa va ajute cu treburile casnice, sa fie cuminti si sa aiba rezultate scolare bune, pentru a primi aceasta recompensa.

8

Utilizati iPad-ul in pedepse. Daca copiii dumneavoastra se poarta neadecvat, sunt neascultatori, obraznici sau au rezultate slabe la scoala, puteti sa le luati dreptul de a se juca pe iPad. Dar, spuneti-le ca-si pot recupera acest drept, daca isi indreapta comportamentul sau isi imbunatatesc situatia scolara. Fiti tari pe pozitii si nu cedati in fata crizelor. Nu cedati, pana cand nu vedeti imbunatatiri.

9

Impuneti-va. Daca doriti sa recuperati iPad-ul si copilul dumneavoastra se impotriveste, va trebui sa i-l luati cu forta, explicandu-i ca nu il va putea folosi pana cand nu-si cere scuze si nu-si schimba comportamentul. Aveti grija cand luati iPad-ul de la un copil, deoarece se poate strica, daca acesta cade pe jos.

10

Cumparati un alt iPad. Daca unul nu este suficient pentru intreaga familie, atunci faceti economii pentru un al doilea, care poate fi mai putin performant, dar care sa poate servi intregii familii pentru jocuri. Chiar daca mai achizitionati un iPad, regulile trebuie sa se aplice, ca si in cazul unuia singur si acestea trebuie folosite in scop educativ.

Sfaturi de final:

- Nu este indicat ca copiii sub varsta scolara sa foloseasca iPad-urile, deoarece acestia trebuie sa experimenteze o varietate de experiente senzoriale, pe care un iPad nu le poate oferi.

- Chiar daca va permiteti sau nu un al doilea iPad, ganditi-va sa faceti mai multe activitati comune in familie: jocuri, excusii, activitati educative.

Etichete: iPad, copii, baterie, familei

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

La fel ca si in cazul unui iPhone sau a unui iPod Touch, durata de fuctionare a...
Durata de functionare a unei baterii pentru iPhone, iPod Touch sau iPad este scurta, datorita folosirii frecvente. ...
Daca doriti sa salvati pagini Web in iBooks ca Pdf pe iPhone si iPad pentru Acces Offline,...