Cum sa transformi stiintele exacte in ceva distractiv pentru copii

Cum sa transformi stiintele exacte in ceva distractiv pentru copii

Stiintele exacte se afla peste tot in jurul nostru: in bucatarie, in parc sau in autobuz.

Iata cum puteti transforma stiintele exacte in ceva distractiv pentru copii, prin intermediul unor activitati:

Inventati retete culinare. Bucataria este un loc ideal, in care copiii pot invata despre schimbarile fizice ale ingredientelor. Incurajati-va copiii sa faca prajituri si sa-si creeze propriile retete, pe care sa le scrie intr-o carte de bucate. Lasati-i sa decida ce ingrediente sa foloseasca si ce cantitati. Stiinta inseamna experimentare. Dupa ce gustati prajiturile, decideti impreuna cu copiii ce imbunatatiri puteti aduce la retete si incercati sa le faceti din nou.

Lasati copiii sa sape pamanatul, cu ajutorul unei lopeti de plastic sau a unei linguri de metal. Astfel acestia se vor distra in timp ce descopera diferitele tipuri de sol si pietre, din zona respectiva. Mai mult, copiii pot descoperi ce vietati traiesc in pamant, scotand la iveala detectivul din ei. 

Faceti avioane din hartie. Astfel, cu ajutorul unor simple coli de hartie si a unui spatiu restrans dintr-o incapere, veti putea experimenta felul in care obiectele plutesc in aer.

Observati corpul uman. Astfel copiii vor putea explora concepte precum: diversitatea, variatiile si functiile anumitor parti ale corpului. Rugati-va copilul sa va priveasca in ochi, pentru a observa contractarea pupilei la lumina puternica si dilatarea acesteia la lumina slaba.

Invatati-va copiii chestiuni legate de temperatura. Astfel puteti observa caldura oscilanta dintr-un loc de joaca in functie de vreme. Copiii vor evita suprafetele metalice ale topoganelor, in zilele calduroase. Puteti atinge diferite suprafete, din locul de joaca, pentru a observa care materiale conduc mai bine caldura. Puteti folosi mana sau un termometru pentru a lua temperatura exacta. Repetati experimentul intr-o zi racoroasa, pentru a observa diferentele.

Priviti cerul. Plimbarile lungi la tara va pot ajuta sa percepeti schimbarea vremii, prin observarea norilor si a soarelui. Incurajati-va copiii sa-si dea cu parerea despre ce vreme va fi mai tarziu, in functie de culoarea si miscarea norilor.

Priviti formele si cercurile cu alti ochi. Cautati cu atentie insecte, pasari si plante in gradina sau in curte. Puneti un cerc de gimastica pe jos si rugati-va copilul sa caute cu atentie ce fel de insecte de afla in interiorul acestuia. Propuneti-i un exercitiu de imaginatie : „ Cum arata lumea prin ochii unei furnici?” Acest lucru ii va face pe copiii sa aprecieze diversitatea fiintelor vii, dintr-un spatiu restrans.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar...
Orice copil are parte de suisuri si coborasuri in timpul dezvoltarii sale. Daca anumite semne neobisnuite persista...