Semne ale tulburarilor mintale la copii. Nu le ignora!

Semne ale tulburarilor mintale la copii. Nu le ignora!

Orice copil are parte de suisuri si coborasuri in timpul dezvoltarii sale. Daca anumite semne neobisnuite persista mai mult de cateva saptamani, orice parinte ar trebui sa recurga la ajutorul medicului. Unele comportamente pot dezvalui diverse tulburari mintale pe care nu e bine sa le ignori!

Semne ale tulburarilor mentale la copii:

1. Furie si schimbari dese de dispozitie. Furia, schimbarile de dispozitie, frica brusca fara motiv , bataile accelerate ale inimii si o respiratie prea rapida pot fi simptome ale unei boli mintale. Da, crizele de furie sunt frecvente la cei mici, insa ele isi pierd din intensitate pana la varsta de gradinita. Nu este in regula ca un copil mai mic de 4 ani sa aiba mai mult de 9 crize de furie pe saptamana.

2. Neglijenta cu privire la aspectul propriu. Daca micutul/a tau/a inceteaza sa aiba grija de aspectul sau si nu mai e deloc interesat/a de igiena proprie, ceva se intampla. Desigur, copiii nu sunt neaparat iubitori de igiena(simt ca pierd din timpul lor de cunoastere, de explorare). Daca , in schimb, manifestarea de dezordine e constanta si prea pronuntata, mergi cu cel/cea mic/a la medicul specialist! In spatele acestui comportament s-ar putea ascunde o problema de ordin psihic.

3. Evitarea oamenilor(familiei si prietenilor). Evitarea oricarei interactiuni sociale , inclusiv cu membrii familiei, poate reprezenta, de asemenea, un simptom de tulburare mintala. Copilul tau a inceput sa ignore scoala si chiar pe cei mai buni prieteni ai sai? Daca da, consulta medicul specialist!

4. Renuntarea la activitatile favorite. Acest comportament reprezinta un alt potential semn de instabilitate emotionala! Daca micutul/a evita brusc jocurile/mancarea pe care le iubea, s-ar putea sa fie vorba despre un dezechilibru psihic. E adevarat. Copiii isi pot schimba gusturile, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te culci pe o ureche. Un control de rutina e binevenit!

5. Asumare exagerata de riscuri. Copiii risca mult, deoarece doresc tot timpul sa afle, sa cunoasca, sa invete. Totusi, dorinta exacerbata de a se bate , de a se angaja in sporturi extreme si renuntarea la scoala sunt simptome deviante. Comportamentul de asumare a riscurilor atinge adesea apogeul in anii adolescentei, limitandu-se odata cu inaintarea in varsta. Te sfatuim sa nu ignori aceste semne si sa ceri ajutor specializat.

6. Dureri frecvente de cap/stomac. Semnele unei posibile boli mintale pot fi exprimate pin dureri fizice, chiar daca nu exista o cauza medicala clara. Copilul poate avea adesea dureri de cap, dureri de stomac, greata sau alte dureri fizice . Cercetatorii au demonstrat faptul ca durerile de cap din copilarie sunt asociate cu mai multe stari psihopatologice, cum ar fi depresia si anxietatea.

7. Schimbari in obiceiurile alimentare si in cele de somn. Din punct de vedere fizic, bolile mintale pot cauza probleme cu mancatul si somnul. Daca tiparele se schimba in mod negativ si persista, mergi cu cel mic/cea mica la medic! Pana la 40% dintre copii se confrunta cu o problema de somn la un moment dat in timpul dezvoltarii . Tulburarile de anxietate apar la pana la 20% dintre copii.

Citeste si: Copii. 7 tipuri de comportamente care ar trebui sa-i ingrijoreze pe parinti

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar...
Parintele devine model pentru copilul sau? Raspunsul este da, indiferent de forma de educatie pe care cel...