De ce oamenii nu au ochii negri

De ce oamenii nu au ochii negri

Culoarea ochilor umani este in continua schimbare pana la varsta de 3 ani. Indiferent de modificari, ochii unui om nu sunt niciodata negri! Ei pot doar parea negri, din trei cauze: lumina, reflexia hainelor, lentilele de contact.

Oameni cu ochi negri nu exista decat in lucrarile fictive(literatura/cinematografie SF, pictura). De ce? Iti oferim mai jos toate explicatiile:

Genele umane nu permit. Exista aproximativ 16 gene diferite responsabile pentru culoarea ochilor nostri. Doua dintre acestea(HERC2 si OCA2) sunt decisive in stabilirea culorii ochilor. Aceste gene ne ajusteaza culoarea ochilor prin cantitatea de melanina prezenta in irisuri. Culorile rezultate ale melaninei din ochii nostri pot varia de la o mare varietate de nuante, cum ar fi albastru si gri, dar cea mai inchisa culoare posibila este foarte maro inchis, nu negru.

Probabil ca am plange tot timpul. Obiectele in nonculoarea negru absorb mai multa lumina pentru a parea cu adevarat negre. Lumina si energia in exces pe care le absorb sunt transformate in energie termica. Sa presupunem ca genele noastre ne-ar permite sa avem ochi negri. In aceasta situatie, ochii ar avea nevoie de multe lacrimi pentru a impiedica supraincalzirea si uscarea!

Ochii nostri nu ar fi in siguranta in fata luminii daunatoare. Ne-ar fi greu sa iesim in plina zi, daca am avea ochii negri. Obiectele negre tind sa absoarba mai multa lumina UV. Expunerea prelungita la ultraviolete poate deteriora sanatatea ochilor(cataracta). Din fericire, datorita machiajului nostru genetic, melanina care ofera culoarea irisurilor noastre ne protejeaza de lumina ultravioleta. Studiile arata ca melanina poate anihila peste 99,9% din radiatia UV pe care o absoarbe, protejandu-ne ochii de daunele cauzate de expunerea la soare.

Bonus. Cea mai rara culoare naturala a ochilor este verdele. Doar aproximativ 2% din populatia lumii are ochii verzi! Exista, de asemenea, unele afectiuni rare care pot da culori ciudate ochilor, precum rosul sau violetul(albinism ocular). De asemenea, cei care sufera de heterocromie au irisurile colorate diferit!

Citeste si: Cum sa te relaxezi. 10 exercitii simple pentru ochi

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Consultul optometric reprezinta o investigatie complexa a sanatatii vizuale, prin intermediul careia pot fi descoperite eventuale boli...
Miochimia reprezinta un tic motor al ochiului/ochilor care se manifesta printr-un spasm involuntar, nedureros al pleoapelor. In...
Ochii pot oferi unei persoane un farmec aparte. Sunt, din pacate, foarte sensibili si trebuie ingrijiti cum...