Ochi

Lista articolelor despre ochi pe AflaCum.ro

Articole despre ochi

Citeste cele mai noi articole despre ochi publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre ochi, pe AflaCum.ro!

Culoarea ochilor umani este in continua schimbare pana la varsta de 3 ani. Indiferent de modificari, ochii unui om nu sunt niciodata negri! Ei pot doar parea negri, din trei cauze: lumina, reflexia hainelor, lentilele de contact.

Oameni cu ochi negri nu exista decat in lucrarile fictive(literatura/cinematografie SF, pictura). De ce? Iti oferim mai jos toate explicatiile:

Genele umane nu permit. Exista aproximativ 16 gene diferite responsabile pentru culoarea ochilor nostri. Doua dintre acestea(HERC2 si OCA2) sunt decisive in stabilirea culorii ochilor. Aceste gene ne ajusteaza culoarea ochilor prin cantitatea de melanina prezenta in irisuri. Culorile rezultate ale melaninei din ochii nostri pot varia de la o mare varietate de nuante, cum ar fi albastru si gri, dar cea mai inchisa culoare posibila este foarte maro inchis, nu negru.

Miochimia reprezinta un tic motor al ochiului/ochilor care se manifesta printr-un spasm involuntar, nedureros al pleoapelor. In popor, este cunoscuta si ca zbaterea ochiului si poate fi cauzata de mai multi factori, precum stres, oboseala, privit indelung la tv/calculator/telefon sau consum excesiv de cafea.

Superstitii. In general, oamenii de rand asociaza zbaterea ochiului cu ceva pozitiv sau negativ. Unii cred ca urmeaza sa se intample ceva bun. Altii, din contra, traiesc cu senzatia ca va urma ceva rau. Tot in popor, se mai crede ca ochiul drept este aducator de fapte bune, pe cand cel stang nu tocmai.

Ce sunt  zvacnirile pleoapelor(miokimiile)? Zvacnirile pleoapelor sunt destul de frecvent intalnite, fiecare persoana confruntandu-se cu acest lucru cel putin de cateva ori in viata. Muschii din jurul ochilor se contracta spontan, involuntar, insa miscarile sunt usoare si dureaza cateva secunde sau minute. In anumite cazuri, spasmele apar intermitent, timp de cateva zile. Se pot instala la unul sau la ambii ochii.

Ochii pot oferi unei persoane un farmec aparte. Sunt, din pacate, foarte sensibili si trebuie ingrijiti cum se cuvine, inca de la varste fragede. Ne referim atat la ochi, cat si la pielea din jurul lor, care este foarte fina(de cateva ori mai fina decat cea din barbie) si necesita o atentie speciala.

Ingrijirea ochilor se face foarte simplu prin controale de rutina la medicul oftalmolog. Nici pielea din jurul ochilor nu trebuie neglijata. Ea necesita o atentie sporita incepand de pe la 20 ani, cand hidratarea nu trebuie sa lipseasca. Evident, ca femeie va trebui sa acorzi atentie machiajului, dar si demachierii adecvate. Altfel, risti sa grabesti procesul de imbatranire.

Apoi, in jurul varstei de 20 ani, ingrijirea pielii din jurul ochilor trebuie sa devina profunda. Incearca sa folosesti in mod cotidian crema pentru conturul ochilor, pentru a alunga oboseala. Fa-ti un obicei si din masca hidranta(de doua ori pe saptamana). Iar daca lucrezi asiduu in fata unui computer, aplica pe ochi, de doua ori pe saptamana, comprese reci cu ceai calmant de tei sau de sunatoare, pentru un sfert de ora.

Muschii ochilor sunt cei mai activi dintre toti muschii corpului. Acestia se misca de mai mult de 100 000 ori pe zi! Din pacate, activitatea intensa nu ne garanteaza si sanatatea ochilor. Problemele de vedere sunt determinate, de cele mai multe ori, de comportamentul neglijent.

Iata 7 obiceiuri frecvente care pot cauza diverse boli la nivelul ochilor:

1. Mananci nesanatos. Nu consumi alimente verzi si alimente bogate in vitamina A, vitamina C, luteina si beta-caroten. Aceste minerale si vitamine sunt esentiale pentru o vedere buna si ajuta ochii sa lupte impotriva bolilor:

Stai prea multe ore in fata calculatorului sau in fata televizorului? Acest stil de viata poate face rau ochilor tai. Senzatia de ochi uscati, mancarimea sau durerile de cap sunt doar cateva dintre simptomele pe care le vei experimenta. Din pacate, multi dintre noi nu au timp sa ia pauzele atat de necesare pentru relaxarea ochilor.

Iti prezentam o lista de exercitii simple pentru relaxarea ochilor. N-o sa iti ia mai mult de 15 minute si vei simti diferenta!

1. Mediteaza in intuneric. Pune coatele pe masa. Acopera-ti ochii cu palmele. Relaxeaza-te si mediteaza in intuneric. Stai in aceasta pozitie pentru cateva minute.

Iata cum puteti trata o serie de rani la nivelul ochilor, cauzate de intrarea unor corpuri straine, de lovituri sau de stropirea cu substante chimice:

1. Umflaturile la nivelul ochilor pot fi tratate in felul urmator:
- Puneti o compresa rece pe ochi, avand grija sa nu apasati globul ocular.
- Daca victima simte in continuare durere, are vederea redusa sau prezinta sange sau decorolari la nivelul ochilor pot exista daune interne la nivelul acestora si este indicat sa consulte de urgenta un medic oftalmolog.

2. Daca v-a intrat praf in ochi:  
- Nu va frecati la ochi.
- Folositi o solutie speciala pentru a va spala ochiul.
- Daca mizeria nu poate fi scoasa din ochi si acestia sunt rosii si iritati, mergeti la un control oftalmologic.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Optiserum si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Optiserum este...
Citeste prospectul medicamentului Healon si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Chirurgia segmentului...
Citeste prospectul medicamentului Prenacid si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Tratamentul inflamatiilor...
Europenii si americanii au ochii rotunzi si pleoapele vizibile, in comparatie cu majoritatea asiaticilor, care au ochii...
Impuritatile intrate in ochi pot fi extrem de dureroase, chiar daca este vorba despre un fir de...