Predictii. Ce lucruri ar putea disparea in urmatoarele decenii

Predictii. Ce lucruri ar putea disparea in urmatoarele decenii

Societatea evolueaza fara oprire. Apar lucruri. Dispar lucruri. E in legea firii, cum se spune. Sa nu uitam ca in anii 70-80, cartile si filmele de fictiune ne aratau imagini cu oameni care comunicau prin touchscreen, sateliti superinteligenti, telefoane fara fir, cuptoare cu microunde, etc. Multe dintre fantasmele creatorilor de literatura SF au devenit realitate. Se va transforma zona stiintifico-fantastica de azi in realitate, peste 20-30 ani? Nu stim cu exactitate. Insa, pe baza trendurilor sociale globale, am intocmit o lista de predictii.

Ce lucruri/fenomene ar putea disparea in 20 ani:

Plasticul. Sticlele de apa si pungile de gunoi din plastic nu vor mai fi produse pentru multa vreme. Sacii din amidon de porumb si sticlele de apa biodegradabile sunt, deja, disponibile. Productia acestora este inca destul de costisitoare, astfel incat pretul lor ramane ridicat. Domeniul, insa, se dezvolta, iar, in 20 de ani, cel mai probabil, doar ne vom aminti de recipientele din plastic.

Spatiul personal. Avem, deja,  mai putina spatiu social. Se intampla din cauza retelelor sociale, motoarelor de cautare, camerelor de securitate, bazelor de date, biometriei si sistemelor de recunoastere faciala. Este din ce in ce mai dificil sa faci orice fara ca altii sa stie. O tendinta care s-a transformat in realitate si nu se va opri aici…

Alimentarile electrice cu fir. Smartphone-ul este cel mai folosit device. Tocmai de aceea este necesara incarcarea sa frecventa. Si cum nu e foarte comod sa cari incarcatorul dupa tine, firmele de specialitate se pregatesc sa ia masuri: vor fi instalate incarcatoare wireless cam peste tot, astfel incat clientii sa isi poata incarca dispozitivele oriunde doresc si fara sa foloseasca fire.

Aurul. Planeta noastra are resurse limitate de aur. Conform US Geological Survey, aproximativ 50 000 tone din acest metal pretios sunt inca in pamant. In jur de 2 500 – 3 000 tone sunt extrase anual. Facand un calcul simplu, realizam ca aurul va disparea in circa 17 ani.

Cumparaturile. Exista, deja, magazine fara casiere(Amazon go, spre exemplu). Banii sunt retrasi din contul bancar al clientului, atunci cand acesta paraseste magazinul. Se pare ca necesitatea de a merge la cumparaturi s-ar putea schimba sau chiar disparea in viitor, iar conceptul de magazin cu amanuntul va evolua in altceva. Intrucat multora dintre clienti le place sa atinga sau sa incerce produsele inainte de a le cumpara, vor exista zone speciale, unde se va putea testa. De exemplu, cumparatorii vor avea ocazia sa incerce pantofi sport, alergand pe iarba sau sa poarte jachete intr-un mediu racoros. In plus, scanerele speciale de la intrarea in magazin vor recunoaste clientii si vor sugera o lista personala de cumparaturi pentru fiecare. Acest lucru va ajuta retailerii online sa ofere produse care corespund preferintelor clientilor. Nu vor mai exista case de marcat. Cumparatorul va plati, automat, achizitiile la iesirea din magazin.

Traficul aglomerat. Poate fi greu de crezut, dar multi factori indica faptul ca blocajele de trafic ar putea sa dispara in viitorul destul de apropiat. In timp, masinile vor fi echipate cu sisteme de informatii inteligente. Computerul auto va determina toate situatiile posibile de traseu, astfel incat erorile soferilor, care in prezent afecteaza foarte mult traficul, vor fi eliminate. In plus, daca se va intampla un blocaj, acesta va fi corectat rapid de catre un sistem informatic general. Practic, inteligenta artificiala va controla semafoarele astfel incat sa degajeze rapid traficul.

Antibioticele. De la inventia lor, antibioticele au fost atat de mult utilizate incat multe bacterii au devenit rezistente la ele. In urmatorii 10-20 de ani, insa, consumul necontrolat de antibiotice ar putea fi redus in mod semnificativ. Vom invata sa folosim bacterii care produc antibiotice impotriva unei amenintari specifice. Practic, pacientul va fi injectat cu anticorpi care vor opri infectia.

Fosforul. Probabil, nu intereseaza pe multi ca acest element chimic ar putea disparea. Ar trebui sa ne intereseze pe toti, insa!  La scara larga, acesta e folosit in productia de ingrasamint pentru terenurile agricole. Daca fosforul dispare, atunci multe dintre produsele cu care ne-am obisnuit vor fi reduse in mod semnificativ. In prezent, omul foloseste de 5 ori mai mult fosfor decat in urma cu 50 ani. Populatia Pamantului este in crestere, iar consumul acestui mineral este in continua crestere. Asa ca, disparitia fosforului nu ar fi una socanta.

Fermele clasice. Miile de hectarele de campuri semanate cu grau, porumb si floarea-soarelui ar putea disparea. Orasele se dezvolta rapid, iar suprafata terenurilor arabile este in scadere brusca. Totusi, exista solutia salvatoare: fermele verticale! Acestea arata precum niste sere inalte, asemanatoare cu incaperile de depozitare, unde plantele sunt dezvoltate in straturi suprapuse.

Banii cash. Cumparaturile online sunt in continua crestere, mai ales de cand a inceput criza Covid 19. Nu este deloc imposibil ca in 20 ani sa nu mai existe bancnotele si monedele pe care toti le stim. Fiecare cetatean va avea la dispozitie macar un card cu care sa poata plati absolut orice.

Cartile de identitate in forma fizica. Buletinele, asa cum le spun inca multi romani cartilor de identitate, ar putea sa existe doar in format virtual; intr-o baza de date, unde vor fi stocate toate informatiile de identificare, inclusiv amprenta digitala. O aplicatie te va ajuta sa prezinti actele la control, atunci cand e necesar.

Tu ce crezi? Se vor transforma aceste predictii in realitate? Ce alte modificari majore in societate crezi ca vor avea loc in viitoarele 2-3 decenii? Intra pe pagina noastra de facebook si raspunde.

Citeste si: Facebook nu scapa nimic! Poate prezice si cand urmeaza sa te indragostesti

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Asocierea iepurasului cu Paștele are radacini stravechi, care combina traditii pagane si crestine. Iata pe scurt cum...
Nostradamus si-a pus amprenta asupra omenirii cu predictiile sale. Textele celebrului medic, cabalist si farmacist francez au...