Mergi foarte repede. Exista o corelare directa intre nivelul de inteligenta si viteza de mers: rapiditatea in deplasare are o influenta pozitiva asupra abilitatilor cognitive. S-a dovedit ca persoanele care merg mai repede obtin cu 16 puncte mai mult in testele de IQ decat cele care merg mai incet. Mai mult, mergand mai rapid, imbatranesti mai incet, iar creierul ramane mai activ.
Nu-ti plac dusurile fierbinti. Este bine sa ai parte de bai calde si relaxante, dar este mai benefic pentru creier sa faci dusuri scurte si reci. Mai mult, ar fi bine sa folosesti si strategia de combinare a temperaturilor apei: cateva secunde de dus rece, apoi cateva secunde de dus fierbinte. Repeta procesul de cateva ori. Aceste diferente de temperatura , spun oameni de stiinta, imbunatatesc memoria, starea de spirit si te energizeaza peste zi.
Esti bipolar. Doar 2,5% din populatia lumii sufera de aceasta boala. In ciuda faptului ca tulburarea bipolara are o influenta negativa asupra activitatii creierului, persoanele in cauza demonstreaza un nivel de IQ mai ridicat. De exemplu, Vincent van Gogh si Ernest Hemingway erau bipolari, dar asta nu i-a impiedicat sa devina doi creatori formidabili. Tot demonstrat e si faptul ca pustii care sufera de tulburare bipolara si sunt interesati de muzica, arta si limbi straine, arata cele mai bune rezultate in aceste domenii, in cele mai multe cazuri.
Esti foarte sensibil la sentimentele celorlalti. Inteligenta nu este determinata doar de un nivel de IQ ridicat , ci si de inteligenta emotionala (EQ) . Un EQ bine dezvoltat permite oamenilor sa se descurce mai bine in situatii de stres si sa inteleaga alte persoane mult mai usor. Totusi, un nivel ridicat de inteligenta emotionala are si un efect negativ: poti simti emotiile altor persoane aproape fizic si ai tendinta de a avea o reactie foarte puternica la furia cuiva.
Nu suporti sunetele ciudate produse de ceilalti. Exista sunete ciudate, care pe unii ii enerveaza peste masura. Suptul maselelor, sorbitul cafelei, muscatul dintr-un fruct cu pofta, jocul repetat cu pixul, scartaitul unui scaun, sorbitul ciorbei etc sunt sunete care nu plac nimanui, insa unora le mananca nervii. Aceasta reactie se numeste misofonie si este o adevarata tulburare psihologica care indica un nivel foarte ridicat de inteligenta emotionala, dar si abilitati creative foarte dezvoltate.
Nu iti place sa trimiti mesaje text. Oamenii de stiinta au descoperit ca folosirea mesajelor text si a e-mailurilor poate scadea nivelul IQ cu cel putin 10 puncte. Oamenii dependenti de scrierea mesajelor text au dificultati de concentrare asupra unei sarcini specifice, deoarece creierele lor sunt mereu pregatite sa raspunda unui mesaj in loc sa efectueze o munca efectiva. In plus, scrierea electronica poate inlocui scrierea de mana, incet si sigur. Practic, se poate ajunge chiar la nivelul de a uita sa scrii manual. Iar asta e deja o forma moderna de analfabetism. Chiar daca traim intr-o era tehnologizata nu uita sa mai scrii, din cand in cand, folosind un pix/stilou si-o foaie.
Nu poti trai fara ciocolata. Ciocolata autentica imbunatateste starea de spirit si sustine functionarea sanatoasa a sistemului cardiovascular. Ciocolata naturala poate avea, de asemenea, o influenta pozitiva asupra vitezei procesarii informatiilor, imbunatateste memoria si te ajuta sa fii mai atent. Consumul moderat de ciocolata incetineste si imbatranirea creierului, scazand riscul de dementa.
Simti ca nimeni nu-ti place. Cine se aseamana se aduna, spune o zicala veche. Asta face referire la potrivirea dintre oameni, inclusiv la nivelul gandirii. Un om cu IQ mult mai mare va evita media, deoarece stie ca nu are subiecte comune de abordat. Tehnic, diferenta nivelurilor de IQ nu trebuie sa fie mai mare de 15 puncte pentru a putea socializa, a putea relationa. Nivelul mediu de inteligenta este de aproximativ 100 puncte - 85% din populatia Pamantului se afla la acest nivel. Daca iti faci un test si ai peste 115 IQ, ti-ai raspuns la intrebarea De ce imi place sa stau singur/a?
Te gandesti constant la lucruri importante. Nu ne referim doar la sensul vietii, ci la toate acele ganduri de o importanta globala: razboiul si stoparea sa, incalzirea globala, criza economica mondiala, viitorul planetei etc. Daca te gandesti sistematic si la lucruri care nu tin doar de banalul cotidian, inseamna ca ai un IQ peste medie. Sigur, gandurile astea nu trebuie sa iti afecteze rutina zilnica.
Citeste si: Cele mai cunoscute defecte ale oamenilor inteligenti