Oferi locul unui batran in autobuz? Iata de ce nu trebuie s-o mai faci

Oferi locul unui batran in autobuz? Iata de ce nu trebuie s-o mai faci

Codul bunelor maniere ne spune clar ca trebuie sa oferim locul unei persoane mai in varsta in mijloacele de transport in comun. Cu aceasta obisnuinta, nu sunt de acord, insa, cercetatorii britanici, care au realizat un studiu foarte interesant.

Daca esti bine crescut, cu siguranta, oferi locul unei persoane mai in varsta in autobuz, tramvai sau troleu. Asa ai fost invatat si pare un comportament firesc, civilizat. Totusi, nu e chiar potrivit sa faci asta.

Decizie pentru sanatate. Cercetatorii de la Oxford au demonstrat ca oamenii trecuti de a doua tinerete nu trebuie cocolositi in acest mod. In realitate, acestora le face bine sa stea in picioare, la fel cum le face bine sa meraga cu mijloacele de transport in comun. Evident, nu facem referire la persoanele cu dizabilitati fizice.

Trebuie sa incurajam activitatea fizica in randul batranilor si nu sa ii incurajam sa fie sedentari. Nu va sfatuiti parintii sa ia liftul, ci sa mai urce un etaj pe scari. Si ganditi-va de doua ori inainte sa cedati locul pe scaun in autobuz sau tren unei persoane in varsta. Statul in picioare este un exercitu fizic bun pentru ei, a explicat Sir Muir Gray, profesor la Oxford.

Cum sa actionezi. Sigur, va fi greu sa scapi de criticile unui om de varsta a treia caruia nu-i vei oferi locul in mijlocul de transport in comun. Iar o explicatie precum cea de sus, cel mai probabil, il va irita si mai tare. Cel mai bine, in aceste situatii este sa dai un raspuns scurt si inofensiv. Scuzati-ma, dar sunt operat de curand. Sau: Am probleme cu picioarele. Ar fi doua raspunsuri lipsite de provocare. Daca batranul/a incearca, in schimb, sa te provoace, ignora momentul! Vei fi criticat, dar vei limita nivelul de frustrare al persoanei in varsta si cel mai important ii vei face un bine!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cele mai multe alunite se dezvolta pana la varsta de 30 ani. In general, nu sunt periculoase,...
Te uiti in oglinda si te vezi mai batrana decat ar trebui? Atunci ar fi de dorit...