Sunt multe etichete si e aproape imposibil sa tii cont de toate. Anumite reguli de baza sunt esentiale si te definesc ca persoana. Iata care sunt acestea:
Salutul. Un salut adecvat este foarte important. Prima impresie se bazeaza pe acesta, motiv pentru care este util sa tii cont de etichete:
- strange mana cuiva fara a o tine prea mult timp si fara sa o tragi spre tine. Trebuie sa respecti spatiul intim al celuilalt. Nu bate interlocutorul pe umar, chiar daca-l cunosti bine. Acest gest este considerat denota lipsa de educatie.
- inclina-te usor spre inainte, cand saluti o femeie.
Comunicarea:
- punctualitatea este o necesitate. Ar trebui sa ajungi la o intalnire la timp sau chiar putin mai devreme. Daca stii ca vei intarzia, suna persoana cu care urmeaza sa te intalnesti si cere-ti scuze.
- complimenteaza oamenii mai des. Persoana din fata ta va fi multumita , va aprecia simtul tau de observatie si sinceritatea ta.
Barbati si femei:
- regulile comune de curtoazie spun ca, pentru a intalni pe cineva in premiera, e nevoie de un mediator. De exemplu, un prieten comun, caruia i se poate cere sa prezinte anumite persoane intre ele.
- un barbat nu ar trebui sa tina niciodata poseta unei femei. Desi un asemenea gest ar putea semnifica dorinta de a ajuta, nu e deloc o maniera potrivita.
Hainele potrivite pot spori increderea de sine si a celorlalti. Asta nu inseamna ca esti obligat/a sa cumperi haine scumpe. De exemplu, pentru un barbat, este foarte important sa aiba intotdeauna incaltaminte curata si o haina potrivita.
- nu cumparati haine cu lungimi necorespunzatoare, mai ales in zona umerilor. Toate partile unei tinute trebuie sa aiba acelasi stil si dimensiunile tale
- o maneca de sacou ar trebui sa-ti acopere incheietura. Sa nu fie nici prea scurta, nici prea lunga
- nasturele inferior al hainei trebuie deschis. Este necesar sa porti o haina care sa fie in acord cu tipul tau de corp. Daca vrei sa subliniezi chipul, alege o geaca fit. Daca vrei sa pari impresionant, alege o geaca cu piept dublu.
- femeia ar trebuie sa aleaga o fusta/pantaloni inchisa/si la culoare si un top deschis (sacou, bluza). Aceasta combinatie subliniaza look-ul, este eleganta si scoate in evidenta modestia;
- nici bijuteriile nu trebuie sa fie supradimensionate si pompoase. Si la acest capitol, e nevoie de modestie pentru a te putea incadra in codul bunelor maniere.
La masa. Daca esti invitati la o masa unde exista persoane pe care nu le cunosti, intai prezinta-te, apoi incepi o conversatie. Atentie si la mainil. Nu le pune pe masa, ci tine-le in poale. De asemenea, ai grija ce faci cu telefonul. Daca il asezi pe masa, e semn ca nu te intereseaza conversatia.
Cum sa te asezi corect. Pozitia picioarelor este esentiala in timpul sederii. Daca stai intr-un fotoliu, nu pune picior peste picior. Mentine genunchii aproape si picioarele paralele. Poti folosi, de asemenea, un truc regal numit crucea Cambridge: un picior va sta usor in spatele celuilalt, in timp ce incrucisezi gleznele.
La restaurant. Daca inviti pe cineva la restaurant, tu faci cinste(adica vei plati integral consumatia). Daca folosesti expresia Hai sa mergem impreuna la restaurant, inseamna ca platesti doar ce consumi.
Aici, poti vedea cum sa asezi corect tacamurile.
Cum sa torni si cum sa consumi bautura:
- o femeie se asigura ca rujul este uscat, inainte de a bea din pahar. Tamponeaza buzele cu un servetel, inainte de a bea. Nu vei lasa,a stfel, urme pe marginea paharului.
- fiecare persoana de la masa isi toarna propria bautura in pahar. Un barbat ar trebui, mai intai, sa ofere bautura unei.
- toarna paharul trei sferturi. Nu il umple niciodata!
Cele mai importante reguli pentru consumul de ceai. Conform codului bunelor maniere, pentru a cunoaste mai bine o persoana si a avea o conversatie placuta, oamenii se invita reciproc la o ceasca de ceai. Nu ar trebui sa refuzi o astfel de oferta, deoarece poti fi considerat lipsit/a de educatie. Aminteste-ti doar cateva reguli:
- amesteca ceaiul cu atentie, fara sa provoci zgomot, lovind lingurita de peretii interiori ai cestii.
- nu lasa lingurita in ceasca si nici pe marginea farfuriei. Aaseaz-o langa farfuriuta.
- tine intr-o mana ceasca de ceai si in alta farfuriuta. Sa lasi farfuriuta pe masa este nepoliticos.