Cum pot fi copiii motivati sa citeasca?

Cum pot fi copiii motivati sa citeasca?

Copiii au nevoie de motivatie cand vine vorba de anumite activitati, cum ar fi cititul, deoarece majoritatea nu sunt interesati de acest lucru si prefera sa se joace pe computer.

Mai mult, invatatul si cititul sunt percepute de cei mici ca nefiind distractive, asadar este nevoie de multa rabdare si de cateva trucuri, pentru a-i face pe copii sa citeasca.

Iata cum poti fi acestia motivati sa citeasca:

Dati-le un bun exemplu. Instinctul natural al copiilor este acela de a urma exemplul celor mari. Asadar cititi-le copiilor povesti inainte de culcare sau cititi impreuna cu ei, pentru a-i face sa le placa lectura si pentru a-i convinge ca acest lucru poate fi distractiv.

Cititi impreuna carti care au inspirat filme. Majoritatea filmelor sunt ecranizari ale unor carti, cum ar fi de exemplu Harry Potter. Asadar motivati-i pe copii, citind impreuna cu ei volumele acestei carti, demonstrandu-le astfel ca cititul poate fi placut si ii poate introduce in lumea magiei si a aventurii. Astfel, acestia nu vor obosi repede si nu isi vor pierde interesul pentru citit.

Creati un sistem de recompense. Copiii sunt usor de motivat in diferite activitati, cu ajutorul unor recompense, oferite pentru rezultate bune. Astfel le puteti promite ca daca citesc o carte ii veti duce la restaurantul preferat sau la un film. De asemenea le puteti oferi dulciuri sau obiecte necostisitoare, demonstrandu-le astfel ca au facut o treaba buna si ca merita un premiu.

Incurajati-va, motivati-va si ajutati-va copiii sa dea dovada de perseverenta. Copiii sunt diferiti si aceeasi metoda nu functioneaza pentru toti. Rabdarea si perseverenta sunt cheia motivarii si incurajarii copiilor sa citeasca. Scopul este acela de a-i face pe acestia sa simta ca au castigat un concurs, nu sa transformati cititul intr-o sarcina de lucru. Copiii trebuie sa deprinda dragostea pentru lectura, ca si activitate comuna a familiei, prin care membri acesteia se pot apropia mai mult. Daca copiii vor iubi lectura, vor ajunge sa-si doreasca sa citeasca cat mai mult.

Sfaturi:

- Cititi impreuna cu copiii pentru a le dezvolta interesul pentru aceasta activitate si pentru a le arata ca lectura este importanta si pentru voi.

- Tranformati lectura in ceva distractiv si placut.

- Puneti-le copiilor intrebari despre ce au citit si aplicati cunostintele acumulate in activitatile de zi cu zi.

- Incurajati-va copiii sa citeasca carti din ce in ce mai complexe, in functie de nivelul lor de intelegere.

- Creati-va copiilor un colt al lor, in care sa poata citi in liniste.

Etichete: copii, carti, citit, invatat

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cititul/citirea este o abilitate foarte importanta pentru dezvoltarea socio-afectiva a individului. Cartile, in principal, dar si alte...
Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar...