In lumea omului modern, cei mai multi dintre noi ne curatam urechile cu binecunoscutele betisoare de urechi. Un obicei aparent igienic, dar nesanatos! Biluta de bumbac din varful betisorului elimina, pe de o parte, o anumita cantitate de ceara, dar, pe de alta parte, impinge multa ceara inapoi inspre canalul urechii! Asa se poate ajunge destul de repede la crearea dopului de ceara, numit in lumea medicala cerumen impactat. Iata cum trebuie pastrata igiena urechilor pentru a evita astfel de probleme:
1. Redu consumul de cofeina. O ceasca de cafea de dimineata te trezeste aproape instant! E greu sa renunti la ea! Totusi, ar fi bine sa reduci consumul, deoarece cofeina poate provoca dopuri de ceara la nivelul urechilor! Aceste dopuri((cerumen impactat) pot bloca partial sau total canalul auditiv. Asadar, daca bei multa cafea, fa-ti timp si mergi la medicul ORL-ist macar o data pe an. In cazul in care ti s-au format dopuri de ceara in ureche, acesta va aplica unul dintre urmatoarele tratamente: a. spalaturi auriculare(curatarea cerii cu apa calda); b. folosirea unor agenti de inmuiere a cerii (cerumenolitice). Este vorba despre niste picaturi care inmoaie/rup ceara, contribuind la eliminarea acesteia; c. indepartarea mecanica cu ajutorul unor instrumente speciale.
2. Nu mai folosi betisoare de urechi! Cum scriam si la inceputul acestui articol, betisoarele de urechi sunt periculoase! Bumbacul poate irita canalul urechii si impinge ceara inapoi in interior, ceea ce va ingreuna indepartarea acesteia. Renunta, asadar, la betisoare de urechi. Spala-te cu putin sapun, apoi sterge delicat urechile cu un prosop subtire.
3. Foloseste ulei de masline. Uleiul de masline are multe beneficii pentru sanatate! De exemplu, hidrateaza pielea si protejeaza impotriva afectiunilor cardiace. La fel de important, poate mentine igiena urechilor pe termen lung! Tot ce trebuie sa faci este sa pui 2-3 picaturi de ulei cu o pipeta in fiecare ureche. Fa asta o data pe saptamana! Ceara se va inmuia si va putea fi usor indepartata.
4. Hidrateaza-te suficient. Apa este esentiala pentru buna functionare a oricarui organism uman. In particular, apa din corp ajuta la igiena urechilor, prin stimularea canalelor interioare. Altfel spus, ceara nu se mai depune cu atata usurinta.
5. Nu curata interiorul urechii! Desi ar putea parea tentant sa cureti interiorul urechilor, acest obicei ar putea provoca mai mult rau decat bine. Medicii specialisti recomanda sa cureti numai partile exterioare ale urechilor, cu exceptia cazului in care lucrezi intr-un mediu murdar/prafuit.
Citeste si: Cum puteti inlatura dopurile de ceara din ureche?