De ce apare matreata si cum sa o tratezi

De ce apare matreata si cum sa o tratezi

Matreata este mai frecventa decat ar putea crede unii dintre noi. Ea afecteaza aproximativ 50% dintre adultii din intreaga lume! Se poate dezvolta rapid si are un impact negativ asupra imaginii unei persoane, chiar daca nu reprezinta un pericol fizic.

Ce este matreata? Matreata este compusa din piele. Mai exact, acele fragmente minuscule de epiderma de culoare albicioasa, care se desprind de pe pielea capului. Matreata apare atunci cand celule pielii se reinnoiesc rapid. In general, celulele sanatoase ale pielii urmeaza un anumit ciclu de viata(cresc, imbatranesc si mor), facand loc unor noi celule. In cazul persoanelor care dezvolta matreata, ciclul de viata al celulelor pielii se accelereaza, ducand la nasterea si moartea mai rapida a celulelor. Matreata nu este daunatoare in sine, dar poate crea un aspect neplacut , putand provoca chiar probleme mentale celui/celei care sufera de ea(complex de inferioritate, diminuarea increderii de sine). Anumite tipuri de matreata pot necesita un tratament prelungit. Altfel spus, tratarea acestei afectiuni apielii poate reprezenta un proces destul de dificil.

Matreata - cauze. Matreata are diverse cauze si factori declansatori:

- dermatita seboreica. Vorbim despre o cauza comuna a aparitiei matretii. Sermatita se instaleaza din cauza ciupercii Malassezia globosa . Acest microorganism este o parte naturala a florei scalpului si de obicei nu creeaza probleme. Totusi, atunci cand productia de sebum creste semnificativ, ciupercile care se hranesc cu el se pot reproduce pe masura , determinand aparitia matretii.

- ingrijirea necorespunzatoare a parului. Lesne de inteles ca lipsa igienii poate duce la aparitia matretii, prin acumularea de sebum;

- scalpul uscat poate duce la descuamare, in special in timpul sezonului de iarna;

- dezechilibru hormonal, un sistem imunitar compromis si anumite afectiuni ale pielii pot contribui la dezvoltarea matretii.

Important. Matreata care apare din cauza igienei necorespunzatoare a parului poate fi tratata cu usurinta. In schimb, cazurile de descuamare indusa de seboree necesita un tratament mai lung.

Matreata - tratament. Pentru a aplica un tratament adecvat, e necesar sa consulti un medic dermatolog. Daca observi simptome initiale de descuamare, este recomandabil sa soliciti cat mai rapid asistenta medicala:

- foloseste un sampon moale. Un astfel de produs ajuta la eliminarea excesului de sebum si a celulelor moarte ale pielii;

- foloseste un sampon medicinal, daca reprezinti un caz mai complicat. Pentru rezultate optime, se poate folosi o combinatie de 2-3 sampoane cu diferite ingrediente active. Aceste sampoane includ zinc, gudron, acid salicilic, sulfura de seleniu, ketoconazol etc.

- aplica ulei de arbore de ceai pentru a imbunatati sanatatea scalpului;

- evita folosirea produselor de coafare! Acestea se pot acumula pe scalp si stimuleaza productia de sebum. Este recomandabil, de asemenea, sa consumi alimente sanatoase care contin cantitati suficiente de zinc si vitamina B.

Citeste si: Cum sa scapi de matreata. 10 metode naturale

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Matreata nu este cauzata de pielea uscata, asa cum inca mai crede multa lume! Ea isi face...
Matreata poate deveni un adevarat cosmar, daca nu ii oferi atentia cuvenita. Iti va imbolnavi podoaba capilara,...
Pe langa asigurarea unei bune igiene orale, apa de gura poate avea si alte intrebuintari, dupa cum...