Iata care sunt cele mai frecvente 4 semne ale periajului dentar incorect(periaj excesiv):
1. Gingiile incep sa se retraga. Dintii sunt portejati de smalt. Periajul excesiv dauneaza smaltului. In aceasta situatie, gingiile incep sa se retraga, expunand radacinile dintilor la un mare pericol. Odata ce gingiile dau inapoi, in scurt timp vei avgea nevoie de plombe si chiar extrageri de dinti! Potrivit medicilor stomatologi, aproximativ 10% -20% din populatia intregii lumi si-a deteriorat gingiile din cauza periajului excesiv.
2. Dintii tai devin mult prea sensibili. Odata cu distrugerea smaltului, dintii devin excesiv de sensibili. Se intampla pentru ca radacinile dintilor sunt lasate neprotejate, iar nervii reactioneaza. Daca intampini dificultati cand bei fierbinte/rece, mergi la stomatolog. De asemenea, schimba stilul de periaj: spala-te pe dinti fara sa apesi prea tare pe periuta si intr-un ritm mai putin alert!
3. Perii periutei de dinti se uzeaza rapid. Cand periuta se distruge la fiecare 2-3 saptamani, inseamna ca periajul pe care-l aplici este excesiv! O periuta de dinti se schimba la 3-4 luni. Insa chiar si dupa aceasta perioada ea ar trebui sa arate bine(fara peri distrusi)!
4. Dintii isi pierd stralucirea in zona gingiilor. Motivul pentru care dintii se inchid la culoare sub gingii? Nu mai sunt protejati de smalt! De aceea, atunci cand gingiile incep sa se retraga, dintii care se vad de dedesubt sunt mai galbeni. Fara smaltul protector, dintii sunt expusi la tot felul de germeni si bacterii. Astfel, problema merge mai adanc, putandu-se ajunge la compromiterea sanatatii dentare!
Solutii:
1. Foloseste o periuta de dinti cu peri moi. Nu doar presiunea cu care te speli pe dinti face diferenta, ci si calitatea periutei de dinti. Opteaza pentru o periuta cu dinti mai moi si apoi reconsidera metoda de periaj. Ar trebui sa mentii periuta de dinti intr-un unghi de 45 grade si sa periezi usor in sus si in jos, Nu tine dintii inclestati si nu peria dinspre stanga spre dreapta ori viceversa. Periaza intai partea de sus, apoi partea de jos. Tine periuta in mana dominanta, pentru a putea controla mai bine presiunea!
2. Utilizeaza o periuta electrica. Cumpara o periuta cu senzor. Acesta te va anunta cand periezi excesiv(va trece de la culoarea verde la rosu). In acelasi timp, va emite un zgomot diferit, menit sa te anunte ca exagerezi cu spalatul pe dinti!
3. Tine periuta de dinti cu doar 3 degete. Tine periuta ca pe stilou/pix in timp ce periezi dintii. Astfel, o vei controla cu mai multa usurinta. Dimpotriva, daca tii periuta cu toata mana, vei aplica o forta excesiva la nivelul dintilor. Nu uita: nu prin forta cureti placa dentara, ci printr-o periere corecta, pe toata suprafata dintilor!
4. Foloseste o pasta de dinti mai putin abraziva. E nevoie ca pasta de dinti sa fie suficient de abraziva pentru o curatare corecta. Totusi, n u foarte abraziva, deoarece se ajunge la distrugerea smaltului!
Citeste si: Cum poti face o PERIUTA de dinti VECHE sa para ca NOUA