Tantarii inteapa...preferential! Vezi de ce

Tantarii inteapa...preferential! Vezi de ce

Tantarii nu inteapa oricand si pe oricine! Poate ti se pare o gluma, dar au preferinte! Acestea au fost, deja, descoperite de catre oamenii de stiinta.

Daca ti s-a intamplat vreodata sa stai in aer liber langa alte persoane si ti s-a parut ca te ciuruiesc tantarii, iar ceilalti nu se vaita deloc, n-a fost o naluca. Exista o explicatie stiintifica pentru patania ta. Joseph M. Conlon, consultant tehnic al Asociatiei Americane de Control a Tantarilor declara: Nu exista dubii ca anumiti indivizi sunt mai atractivi pentru tantari din cauza chimicalelor pe care le secreta pielea acestora.

Iata 5 motive care ii determina pe tantari sa aleaga victima:

1.Sarcina. Femelele tantari(cele care inteapa) sunt atrase de dioxidul de carbon. Nervii lor receptori speciali le ajuta sa-l detecteze. Ce are de a face acest fenomen cu burtica ta? Un studiu publicat in 2002  in The Lancet a aratat ca femeile cu sarcina avansata expira cu 21% mai mult dioxid de carbon decat cele care nu sunt insarcinate. Cercetatorii au speculat ca aceasta diferenta explica de ce femeile insarcinate care au participat la acest experiment au atras de doua ori mai multi tantari.

Nu doar dioxidul de carbon reprezinta, insa, o atractie pentru tantari. Mirosurile specifice emanate de femeile insarcinate atrag, se pare, insectele.

2 Transpiratie asidua. Daca intepaturile tantarilor te scot din minti, evita sa faci efort afara, in timpul sezonului cald. Acidul lactic, eliminat prin transpiratie, este o ispita pentru tantari, conform studiilor lui Conlon. Caldura devine un factor de atractie cand tantarii sunt in apropierea unei posibile gazde, spune acesta.

3. Grupa 0 de sange. Conform aceluiasi studiu, femelele-tantari prefera indivizii ce poseda grupa 0 de sange. Conlon sugereaza ca acestia emana niste mirosuri  atractive pentru tantari. De altfel, in popor se spune ca un tantar prefera sangele dulce.

4. Consumul de bere. Licoarea preferata de barbati le da semnalul de atac tantarilor, conform unor studii realizate in Africa de Sud si Japonia.

5. Genele. Studii realizate asupra unor gemeni identici au sugerat faptul ca un mecanism genetic poate influenta comportamentul tantarilor. Oamenii de stiinta de la Scoala Londoneza de Igiena si Medicina Tropicala au aratat ca anumiti oameni produc substante de respingere impotriva tantarilor!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai o gradina superba in care miresmele si cromatica te relaxeaza, intotdeauna, dupa o zi dificila? Daca...
Tantarii reprezinta o amenintare pentru om in timpul sezonului cald! Patrund cu usurinta in orice casa si...
Tantarii ne invadeaza locuintele odata cu cresterea temperaturilor si ataca fara mila, mai ales pe cei cu...