Acest fenomen nu este cauzat de uscarea excesiva a pielii, ci dimpotriva este prezenta la persoanele cu ten sau scalp gras.
Iata cum puteti preveni matreata:
- Spalati-va zilnic parul, cu sampon.
- Schimbati samponul, daca nu este folositor impotriva matretii si alegeti unul special, care sa contina sulfid de seleniu, sulf sau acid salicilic.
- Incercati mai multe feluri de sampon, cu formule diferite, folosind cate unul timp de o luna, pentru a le testa eficacitatea.
- Samponati parul de doua ori, la o spalare, deoarece prima samponare si clatire indeparteaza celulele moarte de pe scalp, precum si stratul uleios de scalp si par. Este indicat ca la a 2-a aplicare, samponul sa fie lasat sa actioneze timp de 5 minute, inainte de clatire, pentru a putea patrunde in celulele pielii scalpului, impiedicand, astfel, formarea matretii.
- Nu va scarpinati, pentru a indeparta matreata, deoarece va puteti rani scalpul. Daca vi se intampla acest lucru, este indicat sa folositi un sampon prescris de un medic specialist sau un sampon pentru bebelusi, pana ce vi se vindeca ranile.
- Spalati-va parul dupa ce ati depus efort fizic, deoarece traspiratia poate irita scalpul, ducand la aparitia matretii.
- Evitati produsele de coafare, cum ar fi spuma, fixativul sau gelul de par, deoarece acestea dauneaza grav scalpului, cauzand depuneri uleioase, ce duc la aparitia matretii.
- Evitati stresul, deoarece acesta constituie una dintre cauzele aparitiei matretii. Totodata o dieta neadecvata poate cauza stres si dermatita. Adoptati, asadar, un mod de viata sanatos, pentru a fi mai relaxati si pentru a evita aparitia matretii.