Cand vom putea utiliza retelele 5G in Romania

Cand vom putea utiliza retelele 5G in Romania

5G reprezinta generatia a cincea de tehnologie retele celulare fara fir, fiind succesoarea tehnologiei 4G. UIT IMT-2020 propune viteze de pana la 20 gigabiti pe secunda!

Retelele 5G au aparut, deja, in anumite zone ale lumii. In Romania, se estimeaza ca aceste retele vor putea fi folosite la inceputul anului 2020.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a stabilit conditiile si procedura pentru acordarea spectrului radio in benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1.500 MHz, 2.600 MHz si 3.400-3.800 MHz.

Pentru alocarea spectrului, se va aplica o procedura de selectie competitiva, ce presupune ca fiecare operator interesat sa depuna o oferta initiala prin care sa indice numarul de blocuri pe care doreste sa le achizitioneze in fiecare dintre benzile disponibile. Aceasta oferta va arata daca cererea e sub oferta, egala cu oferta sau depaseste cantitatea de spectru disponibil.

Pretul de pornire in cadrul licitatiei va fi determinat pornind de la taxele minime stabilite conform normelor in vigoare pentru acordarea licentelor de utilizare a frecventelor.

La finele anului( decembrie), licentele de utilizare a frecventelor radio vor fi acordate castigatorilor. Astfel, operatorii vor folosi o parte a spectrului castigat incepand cu data de 1 ianuarie 2020.

Asadar, in perioada ianuarie-februarie 2020, romanii vor putea testa viteza internetului 5G in Bucuresti si in alte orase din tara.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca esti curios, ai nevoie sau vrei sa afli care este viteza internetului tau, dar din pacate,...
Internetul este locul in care, multi dintre noi, discutam cu prietenii, dezvoltam site-uri, lucram, invatam lucruri noi...
Majoritatea oamenilor utilizeaza internetul. Daca citesti acest articol, esti unul dintre ei. Chiar daca te gasesti online...