Cum sa te feresti de inselatoria Accidentul. Ai grija pe WhatsApp!

Cum sa te feresti de inselatoria Accidentul. Ai grija pe WhatsApp!

Metoda de inselatorie Accidentul este veche, dar, din pacate, inca eficienta! Multe persoane inca sunt pacalite prin acest tipar de escrocherie, chiar daca s-au dezvaluit multe cazuri in presa de pe intreg Mapamondul, in ultimii 10-20 ani. Si daca, initial, metoda Accidentul era aplicata, in general, prin apel telefonic, trendul a adus-o in zona mesageriei WhatsApp!

Inselatoria Accidentul. Pasii facuti de escroci pe WhatsApp:

- victima este abordata cu mesaj text pe WhatsApp de pe un numar pe care nu il are in agenda;

- mesajul contine un scenariu socant, dar care pare foarte logic si de impact. El poate varia, dar schema e urmatoarea: Mama, iti scriu de pe telefonul unui prieten, deoarece mi-am pierdut telefonul. Am nevoie de 3000 lei(suma poate varia) pentru a-mi cumpara un alt telefon repede. Doar asa pot sa blochez cardul sa nu raman fara bani in cont!/ Am nevoie de bani urgent sa fac o plata!

- odata ce victima a muscat momeala, i se ofera detalii de plata, iar frauda e realizata! Vei realiza tarziu ca ai ramas fara bani in cont!

Cum sa te feresti de inselatoria Accidentul pe WhatsApp:

1. Verifica orice poveste primita prin mesaj text. Oricat ti s-ar parea de socant scenariul, nu te pierde cu firea si actioneaza astfel:

A. Suna persoana in cauza, adica cea care iti solicita ajutorul. O sa ai surpriza placuta de a vedea ca e bine si nevatamata;

B. Daca persoana apropiata nu raspunde, da-i un mesaj pe mess, pe Whats sau text clasic. Asteapta circa o jumatate de ora, deoarece persoana respectiva(fiu, fiica etc) poate fi ocupat/a. Iti va rapsunde negresit, cand va vedea mesajul.

C. Daca trece perioada respectiva de timp, suna in mod repetat. Daca nici asa nu raspunde, suna o alta persoana care stii ca intra des in contact cu ea(coleg, prieten, sot/ie, fiu/fiica etc). Vei afla intr-un final adevarul. Gandeste cu claritate, chiar daca momentul e tensionat! Fiul/fiica tau/ ta te-ar suna sa iti ceara ajutorul. Nu are niciun motiv sa isi ascunda vocea!

2. Nu trimite bani unei persoane necunoscute, chiar daca aceasta se prezinta ca o persoana cu statut oficial, in speranta ca vei ajuta o persoana apropiata. Odata ce ai facut verificarile de mai sus, vei constientiza ca esti vizat/a de o escrocherie!

3. Daca sesizezi tentativa de furt online, suna imediat la Politie(112) si ofera toate detaliile(ce scrie in mesaj si numarul de telefon de pe care l-ai primit)!

4. Evita sa faci viramente bancare, indiferent cat de mica este suma, fara un schimb de replici prin telefon. Vorbeste cu persoana pentru a te asigura ca banii ajung la ea si nu la un hacker din cine stie ce colt al lumii!

Citeste si: Cum sa recunosti o incercare de inselatorie prin telefon

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Escrocheriile din era digitala nu se mai petrec face to face( fata in fata). Ele sunt create...
Sistemele de securitate moderne sunt mai precise. Din pacate, nici hotii nu stau cu mainile in san...
Ai avut vreodata senzatia ca esti inselat in timp ce te delectai la restaurant? S-ar putea sa...