Pana acum, moderatorii celei mai mari platforme de socializare din lume nu aveau capacitatea sa verifice fiecare fotografie(meme) postata. De acum incolo, un AL va face posibila eliminarea oricarei imagini ofensatoare.
Rosetta se numeste sistemul respectiv, la care specialistii de la Facebook inca lucreaza. Acesta va identifica textul din imagini si videoclipuri, pentru ca apoi sa-l transcrie pentru a fi citit de inteligenta artificiala. Sunt urmarite, in special, textele din meme-uri si continutul ofensator. Instrumentele de transcriere a textului nu reprezinta o noutate, dar cei de la Facebook au nevoie de un astfel de sistem, pentru se confrunta cu foarte multe provocari. E firesc sa fie asa, avand in vedere dimensiunea platformei de socializare si a varietatii de imagini care sunt postate.
Sistemul Rosetta a inceput deja sa fie folosita si extrage, in mod cotidian, circa un miliard de imagini si cadre din videoclipuri atat de pe Facebook, cat si de pe Instagram.De asemenea, Rosetta va filtra continuturile xenofobe, rasiste, homofobe, sexiste, precum si pe cele care incurajeaza terorismul.
Exista si o mare necunoscuta. Ce va face Facebook cu Rosetta si cu datele colectate? Reprezentantii companiei vorbesc doar de aceasta parte de moderare a inteligentei artificiale, fara sa precizeze alte activitati care ar putea fi imbunatatite sau nu cu ajutorul acesteia.
Pe langa menirea sa de luptator impotriva ofenselor, Rosetta ar putea intelege mai eficient interesele utilizatorilor si in acest fel ar putea afisa continutul potrivit in News Feed-ul tau acestora. Practic, vor exista mai putine reclame care sa te scoata din rabdari.