Ce impozite si taxe platesti la stat daca obtii venituri din chirii?

Ce impozite si taxe platesti la stat daca obtii venituri din chirii?

Conform ghidului ANAF, veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.

Aceste venituri se stabilesc pe baza unui contract incheiat intre parti, in forma scrisa. Astfel, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare, au obligatia sa inregistreze contractul de inchiriere la organul fiscal, in termen de 15 zile de la data incheierii contractului intre parti, se arata in documentul citat.

O data cu inregistrarea contractului trebuie depus si formularul 220 “Declaratia privind venitul estimat/norma de venit”. In cazul in care bunul inchiriat este detinut in comun, contractul se va inregistra de catre fiecare coproprietar la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul. Documentele se vor prezenta in copie si original, urmand ca dupa verificarea realitatii datelor de catre functionarul public de la ghiseu, actele in original sa fie restituie contribuabilului.

In ghidul ANAF se mentioneaza ca documentele necesare pentru inregistrarea contractului de inchiriere sunt:

- 3 exemplare de contract de inchiriere (un original si doua copii);

- dovada detinerii proprietatii (copie si original);

- declaratie de venit estimat/norma de venit (formular 220 in doua exemplare);

- act de identitate proprietarproprietari (copie si original).

Formularul 220 se depune in termen de 15 zile de la incheierea contractului de inchiriere. Potrivit ghidului oficial al Fiscului, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare, sunt obligati sa depuna formularul 220 “Declaratie privind venitul estimat/norma de venit” in termen de 15 zile de la incheierea contractului intre parti.

In cazul contribuabililor pentru care cheltuielile se determina in sistem forfetar si care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, acestia vor depune formularul 220 completat in mod corespunzator, se ara in documentul citat.

Daca persoanele fizice obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de inchiriere, atunci acestea vor depune cate o declaratie estimativa pentru fiecare sursa. In situatia inchirierii bunurilor detinute in comun, fiecare coproprietar va completa si va depune cate o declaratie, corespunzator cotei care ii revine din proprietate.

Cabinet de avocat Coltuc

www.coltuc.ro

0745150894.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In societatea moderna se poate plati cam orice online, prin intermediul cardului bancar. Taxele si impozitele nu...
Ministerul Afacerilor Interne anunta ca de la 1 februarie un numar de 22 de taxe nefiscale, percepute...
Un consultant financiar este o persoana care se ocupa cu realizarea unor planuri financiare pentru pensii sau...